Storebrand alle markeder

Storebrand alle markeder er en global og billig indeksfond. Nu er den på månedsopsparingen og er et naturligt valg for mange investorer.

Storebrand alle markeder er en global og billig indeksfond. Nu er den på månedsopsparingen og er et naturligt valg for mange investorer.

YouTube video er på vej…

Vi starter ud med et simpelt spørgsmål, hvad er Storebrand alle markeder?

Hvad er Storebrand alle markeder?

Storebrand alle markeder er en billig indeksfond, der investerer i aktier globalt. Fonden repræsenterer dermed et bud på at få hele verdens aktiemarked ind i porteføljen med ét værdipapir.

Helt enkelt.

Teknisk set er er navnet på fonden Storebrand Indeks – Alle Markeder A5, men i daglig tale går fonden bare under navnet Storebrand alle markeder.

Hvis du ønsker at finde den dér, hvor du handler aktier, er det nok nemmest at søge den ud på tickerkoden STIIAM.

Fonden har lave omkostninger og en lidt særpræget måde at blive beskattet, hvilket vi alt sammen skal se nærmere på, men lad os lige forstå, hvorfor en global indeksfond er interessant, hvis vi gerne vil investere i aktier.

Gratis investeringsplan

Reklame

Norm Invest er den nemmeste måde at investere på. Du starter med en gratis investeringsplan, der sikrer, at din investering passer til dig.

Gør som +85.000 andre og få styr på din risikoprofil med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.

Hvorfor vælge en global indeksfond?

Der er mange gode grunde til at investere i en global indeksfond, men især 3 af dem skiller sig ud:

  1. Risikospredning
  2. Aktiv investering er dårligt
  3. Lave omkostninger

Hvis du investerer i en global indeksfond, opnår du helt automatisk en stor spredning på dine investeringer.

I stedet for at eje en håndfuld aktier, kan du nemt blive medejer af tusindevis af virksomheder.

Det sikrer dels, at du spreder risikoen ud på mange forskellige aktier, men også på mange forskellige markeder, sektorer og lande.

Den anden grund til at vælge en global indeksfond er, at de aktive investeringsfonde slet ikke er særligt dygtige til at udvælge aktier.

De aktive fonde kan ikke slå markedet

Kilde: SPIVA

Langt de fleste aktive fonde klarer sig dårligere, end det gennemsnitlige afkast du får ved at investere i en indeksfond, der blot følger markedet.

En tredje grund til at vælge en global indeksfond, er, at du sikrer dig, at du holder omkostningerne til din investering i bund.

Netop omkostningerne er et af de vigtigste parametre for at sikre sig et godt langsigtet afkast. Grunden til det er helt simpelt, at omkostningerne dækkes af investorerne, så de tages fra dit potentielle afkast.

Jo lavere omkostninger, jo større afkast.

Det med omkostningerne vender vi tilbage til.

Hvilke markeder dækker Storeband alle markeder?

Storeband alle markeder følger det indeks, der hedder MSCI ACWI. Det er et globalt verdensindeks, der består af både developed markets og emerging markets.

Den populære fond Danske invest global indeks dækker kun developed markets, så fonden fra Storebrand dækker verden bredere end denne konkurrent.

Sparindex globale aktier dækker til gengæld et endnu bredere marked, da den følger MSCI ACWI IMI, hvor IMI er en betegnelse for small cap aktier, mindre virksomheder.

Som du kan se på billedet herunder, dækker MSCI ACWI størstedelen af verdenen.

MSCI ACWI

I forhold til spredningen på investeringen, kan vi derfor med fordel tænke sådan, at fonden fra Danske invest dækker bredt, fonden fra Storebrand bredere, men fonden fra Sparindex bredest.

Hvorvidt det er bedst at investere bredest muligt, er lidt en smagssag, så her kan jeg ikke give dig et definitivt svar på, hvilken fond du bør vælge ud fra det parameter. Personligt vægter jeg den størst mulige spredning højt, så for mig tæller det klart op, jo større risikospredningen er.

Hvor stor er risikoen ved en investering?

Risiko og investering hænger uløseligt sammen. Som investor kan du blive belønnet for at påtage dig en risiko. Hvis ikke det var tilfældet, ville der ikke eksistere et marked for investering.

Jo større risiko, jo større potentielt afkast.

Men risiko indebærer også muligheden for store fald.

Hvis du har prøvet livet som investor under Finanskrisen, Corona eller de nuværende uroligheder med Trump som præsident, så ved du, hvad risiko kan medføre.

Der findes ikke nogen investering, der har lav risiko og stort potentiale for afkast.

Aktier har historisk givet et rigtig godt afkast, men aktiemarkedet har det også med at tage nogle gevaldige dyk engang i mellem.

Populært siges det, at aktier tager trappen op og elevatoren ned.

Du spreder din risiko ved at investere i mange aktier, på mange forskellige markeder og i mange forskellige sektorer, men du fjerner ikke den grundlæggende risiko ved at investere i aktiemarkedet.

En investering i Storebrand alle markeder er derfor en investering forbundet med høj risiko, da aktier som aktivklasse er forbundet med høj risiko.

Fonden klassificeres som risiko 4 ud af 7, hvilket betyder, at det kun anbefales at investere i Storebrand alle markeder, hvis din tidshorisont er mere end 5 år.

Storebrand alle markeder risiko

Kilde: Dokument med central investorinformation.

Denne anbefaling synes jeg, er en vigtig pointe at holde sig for øje, hvis du overvejer at investere.

Hvad koster Storebrand alle markeder?

Storebrand alle markeder er en rigtig billig indeksfond i dansk sammenhæng. Den har løbende omkostninger på 0,3%, hvilket er lavt sammenlignet med de to nærmeste konkurrenter på det danske marked.

  • Sparindex globale aktier: 0,5%
  • Danske invest global indeks: 0,4%
  • Storebrand alle markeder: 0,3%

Omkostningerne ved at investere i fonden er derfor banket helt i bund i en dansk kontekst og da netop omkostningerne er så vigtige for det langsigtede afkast, er det en af hovedårsagerne til, at mange danskere kigger mod fonden fra Storebrand som et bud på fundamentet for at investere i aktier i deres portefølje.

Det kan jeg godt forstå.

Storebrand alle markeder på månedsopsparingen

Blandt de danske investorer er det meget populært at gøre brug af en månedsopsparing til billigt at investere fast hver måned.

Det kan også godt lade sige gøre med Storebrand alle markeder, da den er tilgængelig på både Nordnets månedsopsparing og Saxo månedsopsparing.

Bruger du en månedsopsparing eller månedsinvestering fra en af de større danske banker, er det altså ikke muligt at investere i fonden fra Storebrand.

Der er dog en enkelt udfordring ved at investere i Storebrand alle markeder hver måned.

Fonden er dyr.

Ikke i forhold til omkostningerne ved at eje fonden, som vi har kigget på, da de er i den helt lave ende i en dansk kontekst.

Men prisen for at købe ét værdipapir er høj.

I skrivende stund er stk. prisen i underkanten af 1.700 kr., men den har været oppe over 2.000 kr.

Det betyder, at hvis du som nybegynder ønsker at starte en månedsopsparing og investere 500 kr. om måneden, så går der indtil flere måneder imellem hvert køb.

Det er værd lige at have med i tankerne, hvis du er interesseret i denne fond.

Hvordan beskattes Storebrand alle markeder

Beskatningen af Storebrand alle markeder er meget atypisk, men jeg skal prøve at forklare det så godt som muligt.

Vi kan jo starte med den nemme del.

Hvis du investerer i fonden på en aktiesparekonto, bliver den beskattet på samme måde som alt andet her. Det vil sige 17% efter lagerprincippet.

Investerer du i stedet på et pensionsdepot, bliver den beskattet på samme måde som alt andet på denne type depot. Her gælder 15,3% efter lagerprincippet.

Så er der de frie midler tilbage, hvilket er fancy snak for et almindeligt aktiedepot.

Storebrand alle markeder er akkumulerende og betaler derfor ikke et (reelt) udbytte, men modsat alle andre akkumulerende fonde, bliver den stadig realisationsbeskattet.

Det gør den fordi Storebrand anvender en lille finte, hvor de udbetaler et skatteteknisk udbytte, som du aldrig ser, da pengene bliver i fonden.

Det tekniske udbytte bliver du beskattet af på samme måde, som hvis der var tale om et faktisk udbytte.

I den forbindelse opskriver Storebrand din anskaffelsessum, så du ikke bliver dobbeltbeskattet, når du sælger ud af din investering.

Storebrand beskriver det selv her.

Fordel

Denne lidt kringlede måde beskatningen foregår på, har den fordel, at du ikke har omkostninger forbundet med at geninvestere udbyttet. Som du ved, er omkostningerne vigtige for det langsigtede afkast, så det kan være et plus.

Ulempe

Ulempen ved den måde beskatningen foregår på, er, at du måske får et chok, når årsopgørelsen lander og du først dér bliver bekendt med den skat, du skal betale.

De penge skal tages et eller andet sted fra og har du ikke planlagt det løbende, kan det blive et problem.

Andre usikkerheder

Der er også et par andre usikkerheder ved Storebrand alle markeder, som jeg personligt har svært ved helt at forstå risikoen ved.

Det fremgår af prospektet, at fonden må investere i derivater af forskellig art: “derivatives can be used for less expensive or more efficient management.”

Derivater kan være ret komplicerede og jeg har svært ved at gennemskue, hvad det gør ved ens risiko som investor, at fonden må gøre brug af den slags.

Det fremgår ligeledes af prospektet, at fonden må udlåne aktier. Det kan være med til at sænke omkostningerne for investorerne, da fonden kan have en indtjening herigennem, men det er ligeledes et aspekt, som jeg har svært ved at gennemskue risikoen ved.

Jeg ser ingen andre end mig, der offentligt har stillet spørgsmåltegn ved de her ting, så måske jeg overtænker det.

Hvem er Storebrand alle markeder for?

Storebrand alle markeder er en rigtig god og billig indeksfond, der nok vil passe godt til de fleste investorers porteføljer på et almindeligt aktiedepot.

Gælder det en aktiesparekonto eller en pension, er det stadig billigere at anvende de udenlandske ETFer.

Reelt set er der 3 danske fonde, der ligger i front, når det gælder en billig og global indeksfond til porteføljen.

  1. Sparindex globale aktier
  2. Danske invest global indeks
  3. Storebrand alle markeder

Der er hovedsageligt to parametre, der adskiller de tre fonde.

  • Spredning
  • Omkostninger

Fonden fra Sparindex tilbyder den største spredning, dernæst fonden fra Storebrand og den med mindst spredning er den fra Danske invest.

MSCI ACWI IMI indekset er den størst mulige spredning og da Sparindex følger et indeks der minder om det, er spredningen her altså størst. Storebrand følger MSCI ACWI, som har ca. 90% af den spredning, der findes i MSCI ACWI IMI. Det indeks fonden fra Danske invest følger har ca. 80% af den samlede spredning fra MSCI ACWI IMI.

Så har du lidt tal på, hvor stor forskellen er. Se eventuelt mere her.

I forhold til omkostningerne er fonden fra Sparindex dyrest, fonden fra Danske Invest lige i midten og fonden fra Storebrand den billigste.

De løbende omkostninger er helt klart det, der gør Storebrand mest interessant.

Så hvorvidt fonden er den rigtige for dig, handler derfor om, hvad du vægter højest. Spredning eller omkostninger.

Men uanset hvad går du ikke helt galt i byen, hvis du investerer i en af de tre fonde og det i øvrigt passer til din risikoprofil.

Investerer jeg i Storebrand alle markeder?

Nej, jeg investerer ikke i fonden fra Storebrand. Det er der flere grunde til.

For det første så var fonden ikke interessant, da jeg under Corona omlagde porteføljen til én aktiefond. Jeg kan faktisk ikke huske, om Storebrands fond var tilgængelig på det tidspunkt, men hvis den var, blev den beskattet anderledes end i dag, hvilket gjorde den aldeles uattraktiv.

Fonden har nemlig skiftet skattestatus et par gange.

Den slags kan godt gøre mig lidt nervøs.

Jeg har et ønske om at have så simpel en portefølje som muligt og har derfor ikke lyst til at anvende forskellige fonde til at opnå nogenlunde det samme. Derfor skifter jeg ikke over til at investere i en anden fond, når det gælder aktier.

Det her simplicitetsprincip er jo ikke nødvendigvis gældende for dig, så det er helt fint, hvis du ikke kan forstå, hvorfor den slags er vigtigt for mig.

Det ville heller ikke give mening for mig at sælge ud af mine aktier for at skifte over til en anden fond, da jeg i så fald skal betale en masse skat og jeg derfor samlet set ville blive væsentligt fattigere ved sådan en øvelse.

Derudover er det kun for ganske nyligt, at fonden fra Storebrand er blevet tilgængelig på Nordnets månedsopsparing, som er den måde, jeg har investeret hver måned, da jeg havde et fast arbejde.

Jeg har heller ikke en stor indtægt i dag, så måden beskatningen af Storebrands fond foregår på, ville stille nogle krav til, hvordan jeg skaffer likviditet til at betale skatten hvert år.

Skulle jeg starte som nybegynder i dag ville jeg nok være væsentligt mere fristet til at vælge Storebrand alle markeder, men jeg vægter også den størst mulige spredning som Sparindex tilbyder ret højt.

Så hvilken af de to jeg ville vælge, er faktisk lidt svært at svare på.

Hvad der ultimativt er det rigtige valg for dig, skal du selv beslutte, men jeg håber, at indlægget her har kunnet hjælpe dig lidt.

Få en mail, når jeg udgiver noget nyt 👇

4 thoughts on “Storebrand alle markeder”

  1. Andreas Kristensen

    Tænker, alene forretningen (merafkastet) af den udskudte skat, du opnår, ved at beholde Sparindex, er højere end besparelsen i ÅOP 😎

  2. I forhold til derivater: Jeg er sikker på, at du finder noget lignede for alle fonde, hvis du graver dig dybt nok ned i prospektet. De handler mest om, at man kan få en eksponering mod et marked, som ellers er for lukket/besværligt/dyrt til direkte handel, og/eller at man midlertidigt kan parkere små kontantbeløb.

    I forhold til aktieudlån er det normen ved f.eks. iShares. Det kan være med til at finansiere en lavere ÅOP, men man skal selvfølgelig overveje at man i så fald også understøtter shorting.

    Min primære anke mod fonden er primært kompleksiteten i måden at håndtere skat på (geninvestering af udbytter er et minimalt issue med en månedsinvestering), og så slingrekursen i måden, man historisk har beskattet den på.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.