Rebalancering

Rebalancering kan foretages en gang om året og går ud på at rydde op i din portefølje, så indholdet matcher din risikoprofil.

Rebalancering kan foretages en gang om året og går ud på at rydde op i din portefølje, så indholdet matcher din risikoprofil.

Rebalancering er et af de begreber, det er vigtigt at kende til, hvis vi kaster os ud i gør-det-selv investering.

Hvad er rebalancering?

Som overskriften hentyder til, så handler rebelancering om at bringe balancen tilbage i din portefølje. Vi antager for nemhedens skyld, at din porteføljer består af 2 aktivklasser:

Forholdet de to fonde imellem danner et niveau af risiko og når du foretager en rabalancering, så sælger du ud af den ene fond og køber ind af den anden. Det er i princippet ret simpelt.

The beauty of periodic rebalancing is that it forces you to base your investing decisions on a simple, objective standard.

Benjamin Graham

Men det forklarer ikke, hvorfor rebalancering er vigtigt.

Gratis investeringsplan

Reklame

Norm Invest er den nemmeste måde at investere på. Du starter med en gratis investeringsplan, der sikrer, at din investering passer til dig.

Gør som +85.000 andre og få styr på din risikoprofil med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.

Hvorfor skal du rebalancere?

Grunden til, at rebalancering er vigtigt, er fordi, at indholdet i din portefølje udvikler sig forskelligt og dermed opstår der en forskydning i risikoen.

Lad os antage, at du er kommet frem til, at din personlige risikoprofil stemmer overens med en portefølje bestående af 50% aktier og 50% obligationer.

Rebalancering 50/50

Lad os så forestille os, at det har været et rigtig godt år for aktier og de derfor er steget meget i værdi, men, at obligationerne ikke har udviklet sig på samme måde. Så vil aktierne nu fylde mere i porteføljen i forhold til obligationerne. Måske noget a la det her:

Rebalancering forskydning

Der er en væsentlig forskel i risiko i de to porteføljer, da aktier pr. definition er mere risikofyldte end obligationer. Din portefølje afspejler ikke længere din risikoprofil.

Hvis du ikke gør noget ved det, så risikerer du, at porteføljen opbygger en risiko, du ikke er komfortabel med. Det kan føre til, at du i panik sælger på et dårligt tidspunkt, fordi du ikke har styr på din krisehåndtering.

Dérfor skal du foretage en rebalancering.

Hvordan rebalancerer du?

Fremgangsmåden for at rebalancere er meget simpel. Du sælger ud af den eller de fonde, der nu fylder for meget i forhold til din risikoprofil.

Passer din risikoprofil med en 50/50 fordeling i mellem aktier og obligationer, men har forskudt sig til 60/40, så sælger du ud af fonde med aktier og køber ind i fonde med obligationer, således, at forholdet igen er 50/50.

Rebalancering af investeringsporteføljen

Det skulle være til at forstå.

Hvornår skal du rebalancere?

Da der er omkostninger forbundet med at købe og sælge, giver det ikke mening at foretage rebalanceringen for ofte. Mange råder til at gøre det en gang eller to om året.

Da de danske fonde typisk udbetaler udbytte i foråret, kan du udnytte situationen og foretage rebalanceringen dér, da du alligevel skulle investere pengene fra udbyttet.

Ønsker du, at din portefølje skal følge din risikoprofil mere nøje, kan du eventuelt opsætte en procent for, hvor meget fordelingen må flytte sig, før du rebalancerer.

Det kunne eksempelvis være 5% point fra dit udgangspunkt.

Er dit udgangspunkt en diversificeret portefølje med 50% aktier og 50% obligationer, vil du i så fald skulle foretage en rebalancering, hvis aktierne stiger, så de udgør 55% og obligationerne 45%. Omvendt, skal du også foretage en rebalancering, hvis aktierne falder til at udgøre 45% og obligationerne 55%.

Det er en metode, der er lidt mere avanceret og det kræver, at du laver en vurdering af, om det er omkostningerne værd. Husk på, at hver gang du sælger med fortjeneste, skal du betale skat.

Der er ikke én metode, der er den rigtige. Ønsker du at gøre det så simpelt som muligt, så kan du nøjes med at foretage din rebalancering en gang om året.

Nordens største kryptobørs

Reklame

Firi Nordens største kryptobørs

Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.

Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.

6 thoughts on “Rebalancering”

  1. Hej Sune,

    Spændende indlæg og gode forklaringer generelt. Tak for det 🙂
    Hvis jeg forstår rebalancering korrekt, er det ikke muligt at gøre på f.eks. Nordnets månedsopsparing, men kun hvis man “selv” handler varetager sin portefølje, korrekt?
    Hvis ikke, så forklar endelig gerne hvordan det så fungerer.

    1. Hej Casper,

      Tak.

      Selve øvelsen kan du ikke bede månedsopsparingen om at gøre for dig nej. Derfor kan de passende gøres, når der udbetales udbytte, for der kommer der ekstra penge ind på kontoen at foretage køb med. Man kan vel også skrue op og ned i månedsopsparingen for at lave en form for glidende overgang. Men du kan jo sagtens bruge månedsopsparingen og så en gang om året gøre det andet.

      Det hele afhænger jo selvfølgelig af, at du har mere end én fond. Har du bare en enkelt fond, så er der ikke noget at rebalancere.

      /Sune

      1. Hej Sune,

        Yes det giver mening.
        Det kræver vel at man indbetaler det samme beløb konstant og ikke variere det for meget.?
        Ellers kan fordelingen blive svær at holde styr på tænker jeg?
        Såframt ens indbetalte beløb variere meget, har du så kendskab et værktøj til at holde styr på netop dette?

        1. Pas på ikke at gøre det mere kompliceret, end det er. Har du få fonde, er det ikke svært at holde styr på fordelingen, det står højt og tydeligt på det depotet. Personligt er det ikke vigtigt for mig om fordelingen er 80/20 eller 83/17. Det er i samme boldgade.

          Jeg kender ikke noget specifikt værktøj til det, men du burde ret enkelt kunne lave en udregning selv.

  2. Hej Sune.

    Når alting nu er i sin spæde start… Kan man så ikke bare ændre i hvad man køber? Du siger det jo inddirekte – bruge overskuddet på at købe mere af det man “mangler”, forstår jeg dig ret?

    1. Jo det kan man nok godt. En måde at lave rebalanceringen i praksis kan jo være, at købe ekstra ind i én ting fremfor en anden.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.