Madbudgettet

Der er mange penge at spare på madbudgettet, hvis du tænker dig om og laver en madplan. Faktisk er det godt, både når det gælder det sundhedsmæssige, det finansielle og det tidsmæssige.

Der er mange penge at spare på madbudgettet, hvis du tænker dig om og laver en madplan. Faktisk er det godt, både når det gælder det sundhedsmæssige, det finansielle og det tidsmæssige. Læs med og bliv klogere…

Den mest åbenlyse grund til at have fokus på forbruget og dermed madbudgettet er rigdomsformlen:

Herhjemme er vi store fans af Luksusfælden og noget af det, der fylder meget i programmet, er folks forbrug på mad.

Du kan også høre en version af indlægget læst op i podcasten Alt Om Penge.

Gratis investeringsplan

Reklame

Norm Invest er den nemmeste måde at investere på. Du starter med en gratis investeringsplan, der sikrer, at din investering passer til dig.

Gør som +85.000 andre og få styr på din risikoprofil med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.

Herhjemme planlægger vi på en simpel måde, hvad vi spiser og det sparer os for mange penge. Kort sagt så:

  • Har vi en madplan,
  • Der kører i rotation &
  • Vi køber kun ind 2 gange om ugen

Madplanen – en del af madbudgettet

Da jeg første gang skrev om vores madplan, tilbage i 2017, så den anderledes ud, end den gør nu.

Den dækkede 5 af ugens 7 dage og der er således stadig plads til at være lidt spontan i weekenden, hvor tiden bedre er til det.

Grundlæggende, kan man sige, at der findes to måder at have en madplan på:

  • En fast madplan
  • En ugentlig madplan

Herhjemme har vi en fast madplan, der strækker sig over 4 uger. Når de 4 uger er gået, så starter vi forfra. Det vil sige, at madplanen bare kører i rotation. Vi har så gjort det, at vi har taget planen op til revision en gang hvert halve år og revideret den. Her laver vi udskiftninger og tilpasser til sæsonen. Eksempelvis har vi soup sunday i vinterhalvåret og salat sunday i sommerhalvåret.

Med en ugentlig madplan, som er klart det mest almindelige, så sætter man sig en gang om ugen og laver en madplan for den følgende uge.

Vores madplan er faktisk bygget lidt op omkring sådan nogle mærkedage.

  • Soup sunday
  • Meatless monday
  • Én ret til to dage, tirsdag og torsdag
  • Fiske-onsdag

Hertil kan så tilføjes fancy friday, som ikke fremgår af madplanen, da det ikke er fast, hvad vi spiser om fredagen, men det plejer at være en dag, hvor vi gør lidt mere ud af madlavningen.

Vi køber ind 2 gange om ugen:

  • Søndag &
  • Fredag

Søndag køber vi ind til søndag, mandag, tirsdag, onsdag og torsdag. Fredag køber vi ind til weekenden, altså fredag og lørdag.

Sådan en madplan har flere fordele. Lad os kigge nærmere på tre åbenlyse fordele:

  • Det sundhedsmæssige,
  • Det finansielle &
  • Tidsaspektet

Tjek også lige siden webopskrifter.dk, hvor Simon har gjort meget ud af at lave simple madplaner foruden opskrifter, der anvender ingredienserne så optimalt som muligt. Der er også en særligt billig og optimeret vinter madplan.

Det er ret imponerende og noget jeg tror, at vi herhjemme skal lade os inspirere lidt af.

Det sundhedsmæssige

For det første så begyndte jeg, som så mange andre, specielt når de rammer de 30, at tænke mere over mit helbred og hvad jeg puttede indenbords. Dels er jeg holdt op med at ryge, jeg motionerer mere og så prøver jeg at spise sundere.

En madplan kan hjælpe dig til at holde disciplinen, fordi du ikke hver eftermiddag kl. 17, når du er allermest lækkersulten, skal stå nede i supermarkedet og beslutte dig for, hvad du skal spise. Din hjerne vil på det tidspunkt automatisk styre dine øjne, næse og mund hen imod alt der er sødt, salt, fedt og hurtigt.

En madplan er en simpel måde at spise sundere, fordi du træffer valg om, hvad du skal spise på fuld mave fri af fristelserne fra supermarkedet.

Smart!

Det finansielle

For det andet så kan der være rigtig mange penge at spare ved at have og følge en madplan. Kender du bare en smule til mine planer om økonomisk uafhængighed, så ved du også, hvorfor det aspekt er vigtigt. Vores madbudget er:

  • 3.000 kr. om måneden
  • 1.500 kr. pr. mand/kvinde

Det er oven i købet lidt i overkanten, da vi faktisk bruger mindre end det. Tilmed dækker det husholdning generelt, så ikke kun mad. Vi har sat budgettet lidt højre end det faktiske forbrug, for på den måde at have en lille opsparing her til fødselsdage, nytår eller bare tidspunkter vi ønsker at gøre lidt ekstra ud af det. Ydermere køber vi stort set kun økologisk, så hvis vi virkelig ville, kunne vi gøre det endnu billigere.

Det er væsentligt lavere end madbudgetter i Luksusfælden, som ofte er det dobbelte, når eksperterne er inde over og vi undrer os ofte over, hvad det dog er for noget mad de deltagere spiser, siden de kan bruge så mange penge på det.

Penge at spare ved at tænke sig om, det kan vi godt lide.

At bruge færre penge på mad er også en klar fordel, hvis du vil undgå Luksusfælden.

Tidsaspektet

Den tredje fordel er slet og ret at få mere tid og mindre stress. Supermarkedet på en hverdag kl. 17 efter arbejde er et af de mest forfærdelige steder på denne jord. Der er mange mennesker, alle har travlt og der er overraskende mange trætte og støjende børn.

Her kan jeg virkelig anbefale at købe ind søndag formiddag. Der er ikke et øje, bortset fra nogle unge mennesker med tømmermænd og de siger ikke ret meget og skal ofte bare have en kombination af chips, sodavand og frysepizzaer, så de er hurtigt ekspederet.

Vi køber som sagt også ind om fredagen, hvilket er prime time for kunder, men humøret er bare lidt højere om fredagen og folk er lidt mere overbærende. Nogle gange har vi gjort det torsdag aften i stedet, hvilket godt kan anbefales.

Der er meget tid sparet ved at købe ind 2 gange om ugen og tid er dyrebart i en travl hverdag. Madplanen i sig selv giver dog også mere tid, fordi du ikke skal bruge så meget krudt på at mærke efter, hvad du har lyst til. Det har du bestemt på forhånd. Det er noget, vi sætter stor pris på.

Finder du det for besværligt at lave madplanen selv, kan du jo også prøve en af de populære måltidskasser, se eksempelvis denne test af måltidskasser (reklame). 

Vores forbrug på madbudgettet over 3 måneder

Tilbage i 2017 trackede jeg minutiøst vores forbrug på mad henover 3 måneder. Jeg droppede det igen, fordi det simpelthen var for kedeligt at følge op på, men indsigten kan jo lige så godt komme andre til gode. Forbruget baserede sig på den madplan, der er vist indledningsvist + hvad vi fandt på til weekenderne.

forbrug på madbudgettet
mere forbrug på madbudgettet

Det undrede mig, at vi brugte så mange penge på mejeriprodukter. Det havde vi slet ikke en fornemmelse af, så det var en sjov indsigt. I forhold til det sundhedsmæssige aspekt, så glædede det mig at se, at grønt og frugt var den del, der fyldte mest.

En madplan

Det at følge en madplan disciplineret er en afgørende faktor i at bruge relativt lidt på disse budgetposter. Det er ganske enkelt billigere at planlægge.

Dels er der næsten ikke noget madspil, hvilket er godt på flere planer, men det betyder også, at vi ikke smider penge direkte i skraldespanden.

Dels sikrer en madplan, at vi ikke står kl. 17 i det lokale supermarked efter en lang dag og skal finde på, hvad vi mon kunne tænke os omringet af alskens fristelser. En madplan er derfor med til at sikre både at spise sundere og billigere.

Bon appetit

Hvor mange penge bruger du på mad om måneden?

Nordens største kryptobørs

Reklame

Firi Nordens største kryptobørs

Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.

Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.

36 thoughts on “Madbudgettet”

  1. Først og fremmest. Tak for en spændende blog 🙂

    Spændende tilgang til madplan. Det er helt sikkert en god ide. Det kunne sagtens være
    at en lignende blev implementeret herhjemme.
    Indtil nu har vores madplan været lidt mere ad hoc alt efter hvad der er på tilbud og hvad vi har i køleskabet. I forhold til det økonomiske, så rammer vi ca 3000kr for to personer om måneden (også inkl. Den smule takeaway vi får, husholdningsprodukter m.m.) Det største problem jeg lige nu ikke har frokost med da kantinen på mit arbejde trækker beløbene direkte af lønnen, her ende jeg nok op i at bruge ca 500-600kr pr måned. Overvejer derfor at tænke rester til madpakker ind i madplanen. Er det noget du har gjort dig brug af?

    På en anden note. I forhold til selve visualiseringen af din data, så vil jeg fortrække et liggende søjlediagram. Det skaber væsentligt mere overblik en tærten 🙂

    Tak for en rigtig godt input og inspiration. Kunne være interessant at høre dit take på andre emner inden for budgettering. Vand, el, varme osv af faste udgifter 🙂

    1. Hej Steffen,
      Mange tak!
      Ja, jeg har overvejet at tænke mere i ‘rester’og så have det med dagen efter, men som vi gør det lige nu køber vi ind så det passer til retterne. Det betyder, at vi skulle lave noget om som allerede fungerer for os. På mit arbejde står der ganske enkelt et køleskab der, hvor jeg spiser min frokost, hvilket gør det så nemt bare at have maden dér. Var forholdende anderledes ville jeg helt sikkert overveje at finde andre tiltag. Se eventuelt linket i indlægget til mealprepsunday.
      Jeg smider lige et søjlediagram ind også 🙂
      Jeg skal gerne komme mere ind på budgettering, men i forhold til vand, el og varme er jeg i den heldige situation, at det er inkluderet i min husleje. Og når jeg siger heldige her, er det fordi det er husleje til mine svigerforældre, da min kæreste og jeg bor i et forældrekøb, og her er jeg meget overbevist om, at jeg ikke bliver snydt 🙂 Det betyder dog også, at jeg hvis jeg eksperimenterede med at sænke det, så ville lejen ikke umiddelbart falde. Men ved nærmere eftertanke så er der jo nogle andre der ville spare penge her. Jeg går lige i tænkeboks og finder ud af, hvordan jeg kan angribe den del også!

    1. Hej Philip,
      Ja, det er dejligt vi er flere om det.
      Det ser godt ud, se at få skrevet noget mere. Det er spændende at kunne følge med i hvordan det går andre med samme tanker.

  2. Hej Sune

    Du spurgte til forbrug på mad så ville lige svare 🙂 Vi brugte ca. 2900 kr om måneden da vi boede to voksne og det var ikke inkl. restaurantbesøg, men var dog inkl. en del fester. Nu bor vi fire voksne sammen og bruger ca. 3500 kr om måneden inkl. fælles restaurantbesøg og fødselsdagsfester mv. Vi gør som jer med at lægge 1000 kr hver i en kasse og så bruger vi af dem og har gerne 500-1000 til overs hver måned. Når der er mange penge går vi enten ud og spiser eller nøjes med hver at lægge 500,- i måneden efter.

    Vi burde også følge en madplan, men de jeg bor med er meget spontane i deres madlyst og er absolut ikke til suppe- eller vegetardag 😉 Vi sparer dog en del nu hvor vi er fire da vi meget sjældent smider noget ud. Da vi kun boede to skete det tit at en pose gulerødder eller et halvt hoved hvidkål blev for gammelt. Derudover sparer vi også en del ved at gøre det enkelt. Vi plejede altid at lave salater til maden og selvom det er lækkert er det også dyrt hvis man vil købe 17 forskellige ting (tomat, agurk, fetaost, oliven, soltørrede tomater, peberfrugt, rucola). Nu laver vi de fleste hverdage bare et kogt blomkål eller broccoli til maden som ellers primært består af noget billigt kød (frikadeller, koteletter, kyllingelår, flæskesteg…), en basis-kulhydrat (ris, pasta, kartofler) og en billig sovs eller dressing. Meget gammeldags, men lækkert hver gang 🙂

      1. Min pointe var også at det er billigere per person at være 4 end 2. Jeg glemte dog også at nævne at 2 i huset aldrig spiser frokost i hverdagene, mens vi andre to nogle gange medbringer madpakke, men ofte køber for egen regning på arbejdet. Der ryger en del penge på den konto (for mig ca. 400 kr om måneden på kantinefrokost) som ikke er med i forbruget ovenfor.

  3. Hej Sune
    Først og fremmest, super spændende blog og god læsning.
    Du kan lige få lidt data fra os også.
    Vi overfører hver 1500 kr til en mad/husholdningskonto. Denne bliver også brugt når vi er ude og spise og når vi har sammenkomster derhjemme, den plejer altid at være et sted mellem 300-600 kr i overskud hver måned. MEN vi betaler hver især frokost ved siden af, jeg spiser i kantine hver dag på arbejde (med favorable priser) og slipper her en 400 kr hver måned, min kæreste står selv for hendes madpakke i form at rester fra hverdagsmaden, men også færdige salatblandinger osv. hun bruger ca. 300 kr på frokost om måneden. Så I de stramme måneder bruger vi ca. 3400 kr på mad, så I ligger en del under os.

    1. Hej Mischa,
      Tak for at dele dine erfaringer.
      Det synes jeg da også er godt gået! At spise ude er ikke inkluderet i min opgørelse, så vores forbrug ligner nok hinandens en del. Jeg tænker også det handler om, hvorvidt man får værdi for pengene. Hvis det er 400 kr. værd at spise i kantine hver dag og slippe for madpakker, så ser jeg ikke den post som en hæmsko, tværtimod. Det handler om at bruge ens penge på en måde, hvorpå det giver god værdi til ens liv. Hvis jeg kunne få god og lækker mad på arbejde hver dag for 400 kr. om måneden så ville jeg da kraftigt overveje det.

  4. Tak for en spændende blog.
    Vi, 2 fuldvoksne, bruger i snit omkring 2.900 om måneden på indkøb i dagligvarebutikker (inkl. grønthandler/specialbutikker). Det skal siges at vi begge spiser i kantine på arbejde. Omvendt køber vi ganske meget økologi (motiveret af kvinden i husstanden) og får generelt god og meget varieret mad. Som flere andre, har vi en fælleskonto, som vi hver har kort til. Der sætter vi 2.500 ind hver pr. måned, som så også går til alle mulige andre fælles udgifter.
    Er enig i betragtningen omkring Luksusfældens budgettering: De sætter overdrevet mange penge af til mad! Hvis vi var flade, kunne vi med lethed skære 30-40 procent af vores budget (droppe økologi, reducere kødforbrug, droppe fancy mad, der kræver 15 forskellige, specialindkøbte ingredienser, skære ned på mejeriprodukter).

    1. Hej Martin,
      Tak for de pæne ord og tak for at du ville dele, hvordan I gør. Det lyder også som om, at I har ret godt styr på tingene 🙂 Jeg er helt med på den del, at hvis det virkelig var nødvendigt, så kan man skære en stor del af madbudgettet fra. Men tænker du ikke også, at det kræver, at man har nogle evner i køkkenet? At være i stand til at kunne lave mad fra bunden med basale og ofte billige ingredienser. Pointen her bliver, at det at være god til/blive bedre til at lave mad giver en større fleksibilitet og flere muligheder.

    1. Hov jeg glemte at sige jeg er single og beløbet derfor dækker mad til kun mig. Det er sgu svært at leve billigt når man ikke er flere. Og dette beløb dækker ikke den post i mit budget der hedder cafe/restaurant.

      1. Det synes jeg nu godt nok er flot klaret! Du er da virkelig i stand til at holde beløbet godt nede og under kontrol! Det får du en applaus for herfra 🙂 god sommer!

  5. Jakob Lausen

    Super blog ! Tak for fine brugbare betragtninger.. Man skal sgu nok til at tænke en uge af gangen.. Men .. rent sådan filosofisk betragtet.. så lægger det jo også een ind i et fast struktureret mønster.. som kan virke snærende. Men det er sikkert bare mig. Jeg, vil inspireret af din blog, lægge november ind i et madbudget.

    1. Hej Jakob,
      Mange tak for dine pæne ord! Og ja, jeg kan udmærket godt forstå, at det for nogle kan virke som en snærende metode. Paradoksalt nok har det dog den modsate effekt for os. Ved at sætte det i system og gøre det helt enkelt, så er det mindre snærende for os. Det er simpelthen frigørende ikke at skulle bruge en masse energi på det. Det gælder nok om at finde den rette balance som passer en og ens familie. Jeg tror bare, at der er flere for hvem et sådan system ville fungere meget bedre end intet system.
      Prøv dig frem, så finder du nok en god balance der passer dig godt 🙂
      Hav en dejlig dag
      /Sune

  6. Diana Nielsen

    Jeg kan slet ikke forstå hvordan dit madbudget kan hænge sammen. Vi har i lang tid lavet madplan og handlet ind kun én gang om ugen, nemlig søndag og også overført penge til madkontoen hver måned. Vi er kun 2 og har ofte været helt oppe på 900kr pr. uge altså 3600kr om måneden, for at det kunne hænge sammen.
    Nu efter jeg er på SU, er jeg gået virkelig i krig med at ALLE rester bliver brugt – og køleskabet er nu også fuldstændig tømt når vi rammer lørdag aften, altså lige udover en ketchup flaske eller dressing.
    Jeg kan simpelthen ikke gøre det billigere end 3200kr om måneden og det er endda fordi jeg er nødt til at spare på grøntsager og frugt. Fisk får vi ingenting af.

    Jeg syntes bare det er skidegodt gået af jer som kan gøre det så billigt. Ville ønske jeg kunne knække den kode 😀

  7. Hej Sune.
    Jeg hørte dig i kanal 4 i dag og blev vældig inspireret til at tænke anderledes omkring mad og madindkøb. Selvom vi, min mand og jeg, er pensionister er det aldrig for sent at lære! Vi har haft svært ved at “skrue ned” for indkøbene efter børnene flyttede hjemmefra, så det var et spark bagi, jeg fik ved at lytte til dig. Nu går jeg i krig.
    VH
    Anette

    1. Hej Anette,

      Jeg er da glad for at du ligefrem bliver inspireret 🙂 Og jeg er helt enig i, at det aldrig er for sent til at blive klogere eller lave lidt om. Held og lykke med det hele!

      /Sune

  8. Hmmm, hvordan pokker klarer I at leve for så lidt… Vi er 2 voksne og 2 børn og hver weekend 3 børn g vi sætter hver 3000 kr ind på madkontoen, den køber vi godt nok også div. toiletartikler for og vaskepulver og lign. men det passer nogenlunde og kontoen er stort set i 0 kr til den første hver måned. Jeg er dog også impulskøber og handler tit – men kan da se at jeg skal blive bedre til det og lave den der madplan som jeg har snakket om 1 milllion gange ;o)
    God sommer

  9. Susanne og Michael Underlin

    Vi har simpelthen lavet en madkonto, med to gavekort til.
    Her overfører vi 2000 kr . hver måned.

    Dét er kun til mad, drikkevarer og grøntsager.

    Og vi sulter bestemt ikke – Men konen er ikke stor-spiser…
    Vi passer alligevel på vores madindkøb.
    Og har altid ekstra penge på kontoen.

  10. Er lykkedes med at holde ugebeløbet på kr. 300 for en person til mad og husholdning. Indkøb 1 gang ugentlig. Ingen økologi. Discountbutikker. Går ikke sulten i seng.

  11. Pyh, jeg går helt svedige håndflader.. jeg vidste godt at vi bruger (alt for) mange penge på mad, men jeg skammer mig nu alligevel lidt (meget), når jeg læser hvor billigt ddt kan gøres, uden at gå synderligt ned på lækre retter. Vi er to voksne og et barn på 8 måneder, og vi bruger vel mellem 5-7000 kr i måneden på vores husholdningsbudget. Det går så også til ting som shampoo, toiletpapir, bleer og modermælkserstatning, men størstedelen bliver brugt til mad. Vi er storslemme til at bruge penge på take-away, og der ryger nok 1500 kr på dette – i hvert fald – hver måned.

    Nu har vi netop skiftet bank, fået fællesøkonomi og 100 % styr på budgettet, og jeg prøver ihærdigt at hanke op i mig selv ang madplan. Jeg (vi) har ikke et mål om at komme så langt ned som jeg kan læse mange her gør, da vi gerne vil have plads til en stor lækker bøf mindst en gang i ugen. Men 4000 kr i måneden burde vi altså kunne holde os til. Jeg er spændt på, hvad husholdningskontoen står på i slutningen af marts, for nu skal der dælme strammes op!

    Til slut et stort TAK for lige at åbne mine øjne op for, at det slet ikke behøver være så dyrt, hvis bare man tænker sig om.

    1. Hej Anne,

      Hvis I så kan formå at bruge de svedige håndflader og den dårlige samvittighed til at lave om på tingene, så er det jo ikke så skidt 🙂

      Alt handler om balance og man skulle jo gerne leve, sådan som man ønsker at leve. Det giver ikke mening at sammenligne 1-1 med også andre, hvis det I ønsker er at bruge lidt mere. Det er der ikke noget forkert i, men at gå fra 5-7000 kr. og ned til 4000 kr. er da også noget af et spring. Det må kunne mærkes i budgettet 🙂

      Held og lykke med det, jeg er sikker på I nok skal lykkes!

      /Sune

  12. Hej Sune
    Kom der også en ny madplan til somme

    Om du har tide til at lave en ny madplan måske en til alle 7 dage måske

    Michael
    Jeg se alle din video m.m

  13. Elsebeth Bloch

    Hej Tak for interssant læsning-.Hos os har jeg kørt madplan siden 2004 dengang var vi en familie på 4 nu er vi 2 voksne og 1firbenet 🙂
    Jeg har et spørgsmål kan I stadig holde madbudget på 3000 kr efter de gevaldige prisstigninger? Jeg kæmper dels fordi hvis jeg skal følge de gode tilbud skal jeg starte vores Diezel bil=super dyr brændstof priser pt. Så ryger fortjeneste på tilbudet . Grunden til bilturen er vi bor i idylliske Mariager kun Rema og Super Brugsen af konial butikker. Samtidig skal jeg også gå på kompromis med ønsket om at leve økologisk- hvad gør I?
    Igen tak for inspiration
    Elsebeth Bloch

    1. Hej Elsebeth,

      Siden jeg skrev det her indlæg i sin tid, er jeg blevet skilt, så min situation er helt anderledes nu. Jeg har ikke helt styr på, hvor mit madbudget ligger for øjeblikket, men det er højere end 1500, som ville være pr. person for det tidspunkt, jeg skrev indlægget. Det ligger nok i leget 2000-2500 bare for mig.

      /Sune

    2. Michael Erik k

      Hej Elsebeth Bloch
      Har du ikke ABC Lavpris de har god pris du kan evt spar op 20 % på alle køb

  14. Kristine Støchkel Gregersen

    jeres måneds madplan er det muligt at se den?
    så man kan se og muligvis få inspiration

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.