Endnu en måned er gået, den første er nået og det er tid til endnu en status. Læs med og find ud af, hvilken ny type investering jeg har tilføjet til mit frinansimperium.
Oktober 2017
Med overgangen til dansk er jeg også blevet en del mere aktiv på de sociale medier, mestendels Facebook. Jeg støder på så mange artikler, opdateringer, indlæg, videoer og alt muligt andet der er super relevant for mig og det jeg vil opnå og dermed tænker jeg, at det også er relevant eller måske spændende, for andre der interesserer sig for det jeg skriver om og de tanker jeg gør mig. Derfor deler jeg en del af alt dette og prøver at finde et leje der giver mening. Det skal jeg nok lige prøve mig lidt frem med, da jeg ikke superbruger af sociale medier og ikke har så frygtelig meget erfaring med at drive sådan nogle profiler. Men det er da sjovt at lære og det føles mere relevant når det handler om frinans end hvad jeg ellers støder på, når jeg bevæger mig på selvsamme medier.
Derudover blev jeg for nyligt interviewet af en sød medarbejder ved navn June fra June, ja det hun faktisk. Det udmøntede sig i et blogindlæg, som blev offentliggjort i fredags. Det har medført en del flere besøgende på siden, hvilket jeg selvfølgelig er glad for. Blogindlægget er indtil videre læst over 16.000 gange, så det er da ret vildt synes jeg. Bliver det ved i det tempo bliver artiklen om mig måske deres mest læste, det synes jeg kunne være sjovt! Lad os bare aftale, at jeg erklærer det som et mål.
Jeg vil ligge øverst når det gælder antallet af læsninger i oversigten over Junes blogindlæg
Skal vi ikke i samme ombæring sige, at det er et mål for året. Så når jeg laver en ‘året der gik’ ser jeg tilbage på om jeg lykkedes med det. Jeg er meget tilfreds med resultatet af indlægget og jeg synes June har formået at forstå mig ret godt. Det er også både sjovt og interessant, at så mange er interesserede i mit projekt. Det kan jeg da ikke andet end at være lidt stolt over og det giver mig blod på tanden i forhold til at blive ved med at bruge timer på frinans.
Nok ananas i egen juice, lad os se på hvad måneden ellers bragte.
Blogindlæg udgivet denne måned
The food budget
June made an app
Three modes of action taking
Back to dansk
Aktie- og obligationsporteføljen
Lad os kigge lidt på aktie- og obligationsporteføljen, som jo kan følges på Shareville.
Handler
Der er på vanlig vis foretaget een handel i denne portefølje i løbet af oktober. Der er naturligvis tale om køb af globale aktier igennem månedsopsparing på Nordnet. Derudover har jeg overført lidt mere til kontoen til senere køb af lokale obligationer, da disse ikke er inkluderet i Nordnets månedsopsparing.
Beholdning
Beholdningen ligner meget sig selv. Det betyder en fordeling som følger:
Globale aktier: 78,8%
Danske obligationer: 16,9 %
Hugo Games: 0,1%
Saldo: 2%
Udvikling
Lad mig lige starte med at slå fast, at det ikke giver mening at kigge på en måned isoleret set, hvis man er investor og langsigtet. Grunden til, at jeg måned efter måned kigger tilbage på udviklingen handler lige så meget om, at få det her med investering helt ned på jorden og vise, hvordan der både er gode og dårlige måneder. Investering er ofte to skridt frem og et tilbage, hvilket jo stadig giver fremdrift.
Min portefølje, som jo også består af obligationer der ikke ligefrem stormer frem, har klaret sig bedre end det toneangivne danske indeks. Dollaren styrkes en smule og det har en effekt på en portefølje der består af en stor del amerikanske aktier. Jo mere dollaren er værd relativt til kronen jo mere stiger aktier der er noteret i dollar i værdi relativt til kronen. Sagt på en anden måde, hvis dollaren stiger er det ekstra positivt for porteføljen. Det betyder også, at en del af det tabte fra sommeren er vundet ind. Som flere nok er klar over, eller også aner I det ikke, så har dollaren været relativt lav det sidste halve år i forhold til en større periode førhen. Måske man skulle være taget på ferie over there i sommers.
Andre investeringer
Der er simpelthen sket noget nyt, jeg har tilføjet en investering til mit voksende frinansimperium. Der er tale om crowdlending igennem Mintos, altså er jeg blevet långiver. Jeg vil ikke skrive en masse om Mintos her, det må eventuelt vente til et senere indlæg. Jeg starter stille ud med et beskedent beløb og har oprettet en portefølje med ‘auto invest’ og tilbagekøbsgaranti. Skulle du også være interesseret i at gøre brug af Mintos til crowdlending, så gør eventuelt brug af mit affiliate link dertil.
Indtil jeg får skrevet mere om det kan jeg anbefale pengepugeren.dk som har skrevet og fortsat skriver om hans forskellige crowdlending porteføljer heriblandt Mintos, som jeg har valgt at investere i.
Opsparing
Jeg har sparet op helt som vanligt med et fast beløb. Ikke så mange dikkedarer der. Det er altid godt også at have adgang til nogle rede penge, hvis behovet skulle opstå.
Bitcoin
Jeg har også købt lidt flere bitcoins som jeg jo ikke betragter som en investering. Jeg vælger at placere dem under opsparingen, da de nok passer bedst ind her. Bitcoinprisen har passeret $6.000, så min opsparing stiger og stiger for øjeblikket. Det er selvfølgelig rigtig dejligt og som det nok fremgår af bloggen i sin helhed er jeg meget begejstret for Bitcoin både på et teoretisk, konceptuelt og praktisk grundlag.
Ædelmetaller
Som man har kunnet se i en lille video på både Instagram og Facebook, så har jeg købt en sølvdollar i form af en 1 OZ American Eagle. Det betyder, at jeg nu også har bevæget mig ud i at tilføje ædelmetaller til mine samlede investeringer. Jeg er startet meget stille ud med en lille sølvmønt som mere er symbolsk end en reel investering. Men det er sjovt efterhånden at tilføje nogle af alle de forskellige dele der på sigt skal udgøre mine investeringer. Denne del skal meget gerne også indeholde guld på sigt, men der går nok lidt før jeg tilføjer det. Jeg er ret glad for sølvdollaren og synes den er utrolig flot. Den er købt hos Tavex på Hovedbanegården.
Gæld
Jeg har stadig noget SU gæld, så gældfri er jeg ikke, men gælden har sneget sig under 30.000 DKK nu, så det er relativt overskueligt.
Opsparingsrate
Denne måned var relativt normal, hvad angår forbrug, hvilket også er afspejlet i min opsparingsrate, som lyder på 57%.
Hvis nogle skulle være yderligere interesserede i, hvorfor opsparingsraten betyder så meget, så kan jeg varmt anbefale dette indlæg af ERN. (Advarsel: Der er en del grafer og tal, så forvent at sværhedsgraden er i den højere ende. Konklusionen er dog ret nem at forstå og derved også meget brugbar)
Nordens største kryptobørs
Reklame
Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.
Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.
Stærk fremdrift, Sune – og super cool med artiklen på Junes blog! 🙂
Det er spændende at følge Bitcoin for tiden – desværre har jeg investeret i andre coins for nogle måneder siden, men lad os nu se, hvordan det hele ser ud på længere sigt.
/Carl
Tak for det! Ja det går som planlagt og der er godt nok mange der læst med på June efterhånden.
Det er et vildt marked, så mon ikke de også får et ridt opad inden længe 🙂
/Sune
Det håber jeg! Har stadig tiltro til Ethereum 🙂
/Carl
Jeg har bestemt også tro på Ethereum som teknologi, men hvorvidt er en god investering, hvis man opfatter køb af det som investering, det har jeg svært ved at gennemskue.
Hej Sune
Dejlig blog at følge med i. Jeg har dog enkelte ønsker:
Jeg ville ønske du ville gemme kagerne til desserten – lagkagediagrammer og donuts er notorisk dårlige formidlere af tal fordi det ikke er til at vurdere hvem, der får den største bid uden at læse tallene.
Jeg kunne også godt tænke mig at du begyndte at sortere dine barcharts (stigende/faldende), så det reelt er muligt at sammenligne uden at sidde med en lineal op mod skærmen.
pfht
Hej,
Det var godt at høre. Lagkagediagrammer, er det Shareville udstiller så derfor bruger jeg dem. Jeg bruger dem ikke til at formidle tal, men give et indtryk af vægtning. Det synes jeg egentlig de gør meget godt. Det med barcharts i stigende/faldende vil jeg da klart overveje, hvis det er noget jeg kan. Jeg er på ingen måde ferm i Excel, men jeg tager det gerne til overvejelse.
Tak for gode inputs!
/Sune
Du får et mini-excel kursus her.
Marker tal-akse>
Datafaneblad>
Sorter (lidt til venstre for midten)>
Vælg stigende eller faldende>
Udvid markeringen>
Sorter
Tilknyttede diagrammer sorterer sig selv.
Forudsat at du har excel på dansk, naturligvis.
Så er jeg også med! Tak for det! 🙂
Hej Sune
Spændende at følge din blog!
Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvorfor du har valgt netop fonden Sparinvest INDEX Global Aktier Min. Risiko KL? Under antagelse af at du hovedsageligt investerer i frie midler (læs: ikke pensionsdepot), så synes jeg, at fonden har den ulempe, at den udbetaler nogle store udbytter, hvilket ikke er så hensigtsmæssigt rent skattemæssigt.
Jeg vil tro, at grunden til de høje udbytter skal findes i det faktum, at fonden tracker MSCI World Minimum Volatility Index, som har et højt turnover (ca. 20% for perioden 1988 til d.d.) sammenlignet med eks. MSCI World Index, som i samme periode kun har haft et turnover på ca. 2.5%. Grunden til den store forskel i turnover er, at MSCI World Index er markedsvægtet og dermed følger markedet ret godt, hvorimod MSCI World Minimum Volatility Index ikke er et markedsvægtet indeks.
Ser frem til at høre dine tanker omkring dette!
Hej Peter,
Tak skal du have!
Og tak for et rigtig godt spørgsmål. jeg skal prøve at uddybe så godt jeg kan, men jeg kan også læse ud fra dit spørgsmål, at du er mere vidende på dette område en jeg er.
Oprindeligt valgte jeg Sparinvest INDEX Global Aktier Min. Risiko KL af to simple årsager. 1. Den havde den laveste omkostning i % af danske passive indeksforeninger, hvilket jeg antog, og stadig gør, var et vigtigt parameter. 2. Den kunne købes igennem Nordnets månedsopsparing, hvilket betyder at jeg kan spare kurtagen hver måned jeg investerer. Det var det eneste jeg vidst, at jeg kunne kigge efter til at starte med.
Jeg er så enig i, at det på ingen måde er fordelagtigt, at der overhovedet udbetales udbytter. Derfor er det naturligvis heller ikke fordelagtigt, hvis den udbetaler uforholdsmæssigt store udbytter. Jeg har ganske enkelt ikke haft, og har nok stadig ikke, nok viden eller forståelse til at anfægte størrelsen på de udbytter de udbetaler. Ja, udbytterne er højere end eksempelvis en forening der tracker MSCI World, men jeg antager, og det kan være det er mig der er uvidende, at det er fordi MSCI World Minimum Volatility er steget en her del mere de seneste år. Højere stigning = mere udbetalt i udbytte af virksomhederne = mere udbytte fra foreningen.
Herudover kunne jeg godt have den formodning, og her indskyder jeg lige, at jeg intet har at hænge det op på, at virksomheder der ligger i et lav volatilitetsindex måske nok udbetaler mere i udbytte end virksomheder der ligger verdensindekset. Der indgår flere store growth-virksomheder i verdensindekset som ikke betaler udbytter, eksempelvis den virksomhed der indtager den øverste placering i verdensindekset, Apple. Men det er bare min egen lille teori til at forklare forskellen i udbytter på de to typer index.
Her bliver jeg så nok nødt til at bede dig om at uddybe lidt, for nu kommer jeg lidt til kort med min viden.
1. Hvad betyder turnover i den her sammenhæng?
2. Hvad betyder det, at et index er markedsvægtet?
Jeg håber du gerne vil svare på spørgsmålene Peter, for jeg kan fornemme, at jeg har en mulighed for virkelig at lære noget her!
Hav en dejlig dag
Hej,
Jeg svarer lige hurtigt på dine to konkrete spørgsmål.
1. Turnover er helt enkelt, hvor stor en del af fondens værdipapirer, som købes og sælges i løbet af et år. Det er generelt en fordel at have denne så lav som muligt, da det både reducerer omkostninger i fonden men især pga. beskatningen. Hvis en fond eks. har købt en aktie, som efterfølgende er steget meget i værdi, men forvalteren så vælger at sælge aktien, så skal en væsentlig del af denne gevinst distribueres ud til investorerne i form af udbytte.
Læs mere her https://www.investopedia.com/terms/p/portfolioturnover.asp
2. At et indeks er markedsvægtet betyder blot, at værdipapirernes vægtning i fonden afspejler markedsværdien. Eks. er S&P 500 en markedsvægtet fond, hvor Apple eks. i øjeblikket vægter med omkring 4%, da Apples markedsværdi er 4% af den samlede værdi af aktierne i dette indeks.
Hej Peter,
Det er fedt det her, så bliver man klogere. Hvor har du fra, at turnover på MSCI World Minimum Volatility Index er 20%? Jeg ville netop have troet at turnover på et mere ‘defensivt’ index ville være lavere. Jeg tror ikke jeg forstår det her med markedsvægtningen ordenligt. Hvorfor er MSCI World Minimum Volatility Index ikke markedsvægtet?
På forhånd tak for hjælpen!
/Sune
Hej,
Turnover har jeg taget direkte fra MSCI’s eget faktaark for indekset
https://www.msci.com/documents/10199/4d26c754-8cb9-4fa8-84e6-a51930901367
Indekset er ikke markedsvægtet qua de restriktioner, som der netop anvendes i forbindelse med konstruktion af indekset
http://kortlink.dk/morningstar/s244
Mvh.
Peter
Hej,
Hmm… men turnover ser ud til at udligne sig meget over flere år. Så det er måske mere i forhold til kortere perioder, at det kan anskues som et ‘problem’? Eller hvad du tænker du om det?
Ja okay, det kan jeg godt forstå nu. Lidt ligesom at C20 CAP ikke er markedsvægtet.
Men det bringer mig egentlig tilbage til udgangspunktet, nemlig at jeg blandt andet vælger Sparinvest INDEX Global Aktier Min. Risiko KL fordi det ser ud til at have den laveste omkostning og kan købes igennem månedsopsparing. Hvad gør du selv? Bruger du f.eks. den globale investeringsforening fra Danske Bank eller Nordea i stedet?
/Sune
Hvor ser du, at turnover udligner sig? De 20% som jeg henviste til er jo netop gennemsnit for en næsten 30-årig periode.
Ja, C20 CAP vs. C20 er et godt eksempel på en enkel ekstra restriktion, som gør, at indekset ikke længere er markedsvægtet.
Jeg bruger selv en kombination af Nykredit Globale Aktier Basis og Sparinvest INDEX Emerging Markets. Førstnævnte betalte desværre også et større udbytte for 2016, men jeg håber på, at det ikke kommer til at gentage sig fremover.
Mvh.
Peter
Jeg fik læst hen ad linjen, men det gælder jo selvfølgelig ikke turnover, min fejl.
Det lyder som en god strategi, jeg kunne sagtens tænkes at gøre lignende på et tidspunkt. Jeg kender dog mig selv godt nok til at vide, at jeg lige skal tygge på lidt på den. Jeg er ikke så god til at træffe den slags beslutninger hurtigt. Men det er et meget interessant perspektiv du fremhæver. Jeg vil dog betegne det som værende fintuning i en eller anden grad og jeg anskuer det ikke som værenede essentielt på et grundlæggende niveau. Jeg tror den helt store fidus ved MSCI World Minimum Volatility Index skal findes igennem krisetider. Jeg kunne forestille mig, baseret på vægten af de enkelte sektorer, at den er mere robust i nedgangstider.
Men jeg er bestemt ikke glad for de store udbytter, så det kan godt være jeg skal genoverveje brugen.
Men du skal i hvert fald have mange tak for dine forklaringer og input Peter! Jeg er blevet meget klogere nu 🙂
Hav en dejlig weekend!
/Sune
Hej Peter,
Jeg kan se du bruger Nykredit Global. Hvad med Danske Invest Global Indeks KL? Har de ikke en lidt lavere ÅOP? – og hvad er årsagen til, du ikke bruger den (hvis der er en)?
Bh Anders
Hej Anders,
Årsagen er meget enkel. Da jeg i sin tid skulle vælge fond, så havde Nykyredit Globale Aktier Indeks den laveste ÅOP. Skulle jeg vælge i dag, så ville jeg sikkert vælge fonden fra Danske Invest i stedet.
Mvh.
Peter
Hej igen Peter
Glædelig jul.
Jeg overvejer jo at skifte fra SparInvest Global til Danske Bank Global. Kan du hjælpe mig med at forstå, hvorfor Danske Bank Global er bedre end SparInvest? ÅOP’en er selvfølgelig lavere på Danske Bank, men hvordan gennemskuer man ellers forskellen?
Er det desuden noget med at turn-over er “lavere” i Danske Bank?
Jeg spørger fordi jeg undrer mig over, hvorfor alle indtil nu har anbefalet SparInvest fonden. Den er rigtigt nok en del af månedsopsparingen, men den kurtage er hurtigt hentet ind i lavere ÅOP samt lavere turn-over.
Mange hilsener,
Anders
Hej Anders,
Tak og i lige måde.
Om et skifte eller ej er klogt kommer også an på skattemæssige forhold. Har man opbygget en stor urealiseret gevinst i en forening, så kan det måske ikke betale sig at skifte alt afhængig af besparelse og tidshorisont. Hvis der er tale om pensionsmidler, så vil skiftet være uden skattemæssig konsekvens.
Jeg har selv tilstræbt at opnå en nogenlunde global markedsvægtet portefølje, og i den strategi har Sparinvest INDEX Globale Aktier Min. Risiko ikke passet ind, da den ikke er en markedsvægtet fond.
Jeg skal ikke kunne sige, hvorfor mange har anbefalet fonden fra Sparinvest. Det har sikkert været pga. adgang via. månedsopsparingen, som du selv nævner, og måske også grundet outperformance i de senere år (hvilket man ikke bør lade sig snyde af). Derudover har de lave administrationsomkostninger sikkert også været en væsentlig faktor.
Det bedste råd jeg kan give er at gøre sig klart, hvilken overordnet strategi det er, at man forsøger at implementere og så dernæst vælge fonde, som opfylder denne strategi. Man bør passe på med at skifte fonde ofte, da dette hurtigt kan blive dyrt.
Mvh.
Peter
Tak for svar.
Jeg overvejer egentlig også bare at bare at begynde at sætte pengene i denne fond fremadrettet.
Men, hvilken af de fonde ville du anbefale, hvis du skulle – og hvorfor? Det jeg egentlig er ude efter er at forstå er, hvorfor Danske Invest fonden er “bedre” end SparInvest’s?
Med et lavere turn-over vil Danske Invest jo outperforme SparInvest med længder på lang sigt, for os der ønsker en akkumulerende fond, og som ikke ønsker at betale alt for meget i løbende skat.
– hvis du har tid er jeg iøvrigt vældig interesseret i at høre hvad forskellen er på en markedsvægtet fond og en ikke-markedsvægtet fond?
Bh Anders