Har du tænkt tanken, hvornår er jeg økonomisk uafhængig? Så læs med for her er et værktøj til at regne det ud…
Hvornår er jeg økonomisk uafhængig? Det er ofte det første spørgsmål, vi stiller os selv, når vi begynder på rejsen mod økonomisk uafhængighed og tidlig pension. Det spørgsmål kan lommeregneren fra Networthify være med til at svare på og så er den oven i købet nem at bruge.
Gratis investeringsplan
Reklame
Gør som +85.000 andre og få styr på din risikoprofil med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.
Beregninger er usikre
Inden vi kommer rigtigt i gang, er jeg nødt til lige at gøre noget klart. Det her med at regne på ting langt ude i fremtiden er forbundet med ekstremt høj usikkerhed. Der er mange variabler i spil og livet er kaotisk, så at tro, at verden kommer til at se ud, som man tror om 10-15-20 år er lige dele naivt og utopisk.
Det betyder, at når du regner på scenarier i forhold til økonomisk uafhængighed, så bør du betragte det som et usikkert bud på fremtiden eller endnu bedre, som inspiration.
Hvis du regner dig frem til, at du kan gå på tidlig pension d. 1. februar 2034 og derefter tænker, at det helt sikkert er sådan det bliver, så er du i bedste fald naiv. Det skriver jeg ikke som en sviner, men fordi jeg oprigtig gerne vil hjælpe dig til at forstå, at den slags beregninger ikke er hugget i sten.
Men, hvad kan så bruge sådan en lommeregner til?
- Du kan få et bud på, hvornår du er økonomisk uafhængig
- Du kan se effekten af at spare mere op
- Du kan se effekten af at påtage dig mere risiko
- Du kan gøre et diffust mål mere virkeligt
Networthify – en FIRE-lommeregner
Den lommeregner vi skal se på i indlægget er Early Retirement Calculator fra Networthify.
Der findes mange forskellige lommeregnere til den her slags udregninger, men netop den her lommeregner synes jeg skiller sig ud, fordi den er så ekstrem simpel at bruge.
Øverst kan du indsætte forskellige input til lommeregneren og nederst visualiseres og opsummeres din udregning. Du har mulighed for at give lommeregneren lidt forskellige input.
Input
- Current annual income (din årsløn efter skat)
- Current annual savings (hvor meget du sparer op på vejen mod FIRE)
- Current annual expenses (dine årlige udgifter)
- Current savings rate (din opsparingsrate)
- Current portfolio value (værdien af din portefølje)
- Annual return on investment (dit gennemsnitlige årlige afkast)
- Withdrawal rate (hvor meget du planlægger at trække ud af porteføljen)
Flere af tallene kan justeres automatisk ved at ændre på et andet input. Har du eksempelvis indsat din årsløn og dine årlige udgifter opdateres opsparing automatisk baseret på forskellen. Det samme gør sig gældende for opsparingsraten.
Det vigtigste er, at du kender til din årsløn efter skat og har en vis forståelse for enten dine udgifter eller din opsparingsrate. Du behøver ikke at indsætte tallene som dollars, du kan bare indsætte det i kroner. Du skal bare have en forståelse for, at udregningerne der ligger til grund for afkastet er baseret på en amerikansk virkelighed.
Klik lidt rundt
Du kan tilmed klikke rundt i grafen og sætte forskellige opsparingsrater, som så afspejler sig i udregningen og opdaterer udgifter og opsparing. På den måde er det nemt at se effekten af forskellige input.
Hvor mange år på arbejdsmarkedet sparer du, hvis du hæver din opsparingsrate med 5%?
Du kan også lege med 4% reglen og prøve at hæve procenten for, hvor meget du vil trække ud af din portefølje. Hvor meget hurtigere går det, hvis du hæver din withdrawal rate til 5%?
Vær opmærksom på, at lommeregneren baserer udregningen på dine nuværende udgifter. Den tager således ikke højde for det scenarie, at du bor tæt på byen, hvor det er dyrere at bo, men måske nemmere at få et job, imens du opbygger din portefølje, men planlægger at flytte til vandkantsdanmark, når den tidlige pension bliver mulig. Vi ofrer de mere komplekse udregninger ved at bruge et meget simpelt værktøj.
Min udregning
Lad os prøve at få lidt tal på bordet og se, hvordan det ser ud for mig.
Mine input til lommeregneren:
- Løn: 324.000 kr.
- Udgifter: 144.000 kr.
- Portefølje: 650.000 kr.
Det giver et resultat på 10.6 år indtil jeg er økonomisk uafhængig.
Det smarte er, at URL’en opdateres i forhold til input. Det betyder, at udregningen er nem at gemme eller at dele med andre. Udregningen du ser ovenfor, ser således ud:
Men hvad så, hvis nu jeg pillede lidt ved det og optimerede lidt? Bare for at lege lidt.
Måske vi her i familien planlagde, at det kun er mig der skal smutte tidligt fra arbejdsmarkedet og jeg således godt måtte bruge Katrines investering. I så fald vokser porteføljen med et trylleslag til lidt over 1.000.000 kr. Lad os også antage, at hun ville bidrage med 5.000 kr. til investering hver måned. Dermed stiger opsparingen med 60.000 kr. om året. Yderligere kunne vi antage, at jeg skruer op for aktierne og laver en mere aggressiv portefølje, der giver 6% i gennemsnitligt afkast og jeg tager chancen og hiver 5% ud i withdrawal rate.
Så ser udregningen sådan her ud:
Det er tæt på en halvering af tiden det vil tage at blive økonomisk uafhængig. Her er der endda ikke engang taget højde for, at jeg bliver ved med at tjene lidt ved siden af.
Interessant.
Det er ikke et helt realistisk scenarie, så du må gerne samle kæben op fra gulvet igen. Pointen er at vise, hvordan du kan bruge lommeregnen til nemt og hurtigt og se effekten af forskellige tiltag og scenarier.
Indtil du en dag har nok, kan du jo praktisere quiet quitting.
Hvornår kan bliver du økonomisk uafhængig?
Nordens største kryptobørs
Reklame
Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.
Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.