Bæredygtig investering – på den nemme måde

Bæredygtig investering gjort nemt

Bæredygtig investering behøver ikke at være kompliceret. I dette indlæg bliver du klogere på, hvordan du nemt kan investere i bæredygtige aktier.

Det er faktisk ikke sværere at sammensætte en bæredygtig portefølje, du skal bare vide, hvad det er for nogle byggeklodser, du skal bruge. Du kan stadig følge alle principperne for simpel investering.

Drop aktiv investering

Jeg ser oftere og oftere folk på nettet efterspørge bæredygtige investeringer. Det kan jeg sådan set godt forstå. Der er mange, der har et moralsk kompas og en etik de styrer efter og det ønsker de afspejlet i deres investeringer.

Det er jo på alle måder en ret sund holdning.

Lige så ofte ser jeg så, at de får råd om at købe x virksomhed, som kun kan stige vildt fordi… grøn omstilling eller et eller andet pseudoargument, som ingen rigtig ved noget om.

Det er et dårligt råd!

Det er tydeligt, at mange af dem, jeg ser efterspørge denne type investering, ikke rigtig ved noget om investering og at de derfor måske er lettere at påvirke til at træde forkert, forstået som, at de investerer i noget de ikke ved, hvad er eller hvordan de skal forholde sig til.

Det er ærgerligt, så jeg vil her komme med et ydmygt bud på en anden måde at gøre det bæredygtigt på.

Gratis investeringsplan

Reklame

Norm Invest er den nemmeste måde at investere på. Du starter med en gratis investeringsplan, der sikrer, at din investering passer til dig.

Gør som +85.000 andre og få styr på din risikoprofil med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.

Bæredygtig passiv investering

Du skal ikke have læst meget af, hvad jeg har skrevet om investering, for at vide, at jeg er stor tilhænger af passiv investering som grundlæggende strategi.

Lave omkostninger og gennemsnitlighed er stærkt undervurderet.

De lave omkostninger kommer af, at folkene bag ikke skal betale store lønninger til Gordon Gecko typer, der prøver at slå de andre og gennemsnitligheden kommer af at følge et indeks, eksempelvis verdensindekset.

Den passive tilgang kan også bruges til bæredygtig investering og det kan min opskrift på simpel investering også.

Vi skal bare lige have fat i én eller flere bæredygtige indeksfonde med aktier og obligationer.

Aktier er mere volatile, men giver større afkast, hvorimod obligationer er mere stabile og sænker din risiko. Derfor kan vi, alt efter vægtningen af de to, sammensætte en portefølje der passer til vores risikotolerance.

Nemt.

Bæredygtige Aktier

Bæredygtige aktier er det, der skal drive størstedelen af afkastet.

Som vi har kigget på, giver det ikke meget mening at udvælge dem aktivt. Vi er derfor ude efter en bæredygtig indeksfond.

Heldigvis findes der en rigtig god dansk fond med lige netop dét fokus.

Det er en bæredygtig udgave af den fond, jeg kalder den ultimative danske indeksfond. Det er den, fordi det er den eneste, der følger verdensindekset.

Derudover er det også lidt nemmere i forhold til skat, hvis der er tale om en dansk passiv fond, der betaler udbytte.

Sparindex bæredygtige global

En passiv indeksfond til ESG investering.

Om fonden skriver de selv:

Fondens investeringsunivers er globalt, hvilket inkluderer aktier i både udviklede markeder og emerging market. Fonden investerer i aktier der lever op til høje ESG- og klimahensyn. Fonden følger et klima-benchmark, der matcher Paris- aftalens mål om reduktion af CO2. Klimaaftrykket fra selskaberne i fonden vil allerede fra lanceringen være halvt så stort som investeringsuniverset, og det vil hvert år blive reduceret med yderligere 7 pct.

Afdelingen investerer i selskaber, som indgår i markedsindekset MSCI ACWI ESG Leaders Select Sustainability. Fonden investerer i selskaber, der har en høj ESG-score, hvilket sikrer en høj bæredygtig profil med fokus på miljøet samt god ledelse og social ansvarlighed i de virksomheder, der indgår i fonden. Fonden investerer ikke i selskaber, der lever af aktiviteter inden for fossile brændstoffer, våben, tobak, alkohol og hazardspil. Der foretages ikke valutaafdækning.

Så der er et ret seriøst bæredygtigt fokus.

Vi kigger videre på obligationerne.

Bæredygtige Obligationer

I forhold til obligationer er det lidt sværere, da der ikke findes et dansk produkt, der har et specifikt bæredygtigt fokus og samtidigt er passivt.

Derfor skal vi enten gå på kompromis med det bæredygtige fokus eller med den passive strategi.

Svært valg.

Hvis du vil investere i en fond, der er passiv, så er der kun én, der er frit tilgængelig for handel:

Her er der mest tale om danske realkreditobligationer og statsobligationer.

Da Danmark ofte beskrives som et af de lande, der går forrest i forhold til netop bæredygtighed, er det måske ikke så dumt i den her sammenhæng.

Hvis du i stedet ønsker at gå på kompromis med det passive element til fordel for bæredygtigheden, så findes der en aktiv dansk fond til det:

Vær opmærksom på, at den er aktivt styret, hvilket betyder større risiko og højere omkostninger. Det er der dog mange, der er villige til at investere efter, fordi fokus er på noget andet.

Bæredygtig investering

Bæredygtig investering er ikke så kompliceret, som vi kunne frygte, når nu bæredygtighed i sig selv er svært at definere.

Du bør som altid starte med din risikoprofil, men derfra gælder det bare at sammensætte en portefølje med én fond til bæredygtige aktier og én til obligationer.

Nordens største kryptobørs

Reklame

Firi Nordens største kryptobørs

Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.

Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.

2 thoughts on “Bæredygtig investering – på den nemme måde”

  1. Interessante forslag du kommer med som meget hen af vejen ligner noget af det jeg selv overvejer ift. at skabe en simpel bæredygtig portefølje. Jeg synes dog det er svært at gennemskue HVOR bæredygtige/grønne de forskellige fonde er når det kommer til stykket. Jeg synes i hvert fald det nemt går hen og bliver mere green washing end reel impact, men det er nok også hvad man kan forvente af passive fonde.

    Jeg er faldet over en relativt ny fond: Storebrand Global Solutions A5 (https://www.nordnet.dk/markedet/investeringsforeninger-liste/17027504-storebrand-global-solutions). Den kan ikke købes på Nordnets Månedsopsparing og den er akkumulerende hvilket betyder at den bliver lagerbeskattet, men til gengæld er ÅOP ok (0,75%) set ift. andre aktive fonde som fx Nykredit Invest Bæredygtige Aktier (1,4%) og Maj Invest Global Sundhed (1,34%) som dog begge er realisationsbeskattet.

    Kender du Storebrand Global Solutions A5 og er det noget du ville anbefale? Den er måske ikke lige så simpel og biliig som fx Sparinvest DJSI men den ser til gengæld mere bæredygtig ud (og performer også fint pt).

    1. Hej,

      Jeg kender kun fonden fra Storebrand af navn, det er ikke en, jeg har kigget nærmere på.

      Jeg vil ikke anbefale noget andet end en bred og billig verdensfond. Hvis så der er nogen, for hvem det er vigtigt med et specielt filter eller fokus, så må de jo følge det, men de skal bare være klar over, at risikoen er større.

      Jeg har svært ved at gennemskue, hvordan man skulle afgøre om noget er mere bæredygtigt end noget andet. Det ville for det første kræve en klar definition og den kender jeg ikke.

      Mit råd vil altid bare være at købe en billig passiv fond og prøve at ændre verden af andre veje.

      /Sune

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.