June er Danske Banks bud på en moderne investeringsrobot og jeg var blandt de første 200 betatestere helt tilbage i 2017. Dette er min anmeldelse af June by Danske Bank.
June eksisterer ikke som et selvstændigt produkt længere, men er blevet en del af Danske Bank mobilappen.
June er for dig, der ikke vil bruge din dyrebare tid på at sætte dig ind i, hvordan du sammensætter en investeringsportefølje a la simpel investering. June er:
- Nemt
- Hurtigt &
- Dyrere end at gøre-det-selv
Dette er en anmeldelse af June by Danske Bank. Jeg er ikke blevet betalt for at skrive denne anmeldelse og holdningerne er helt mine egne.
Lad os se nærmere på, hvad June er.
Gratis investeringsplan
Reklame
Gør som +85.000 andre og få styr på din risikoprofil med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.
Hvad er June – kort review
June er en investeringsforening, der består af en række fonde, der hver især er sammensat af forskellige ETFer. Du kan bruge June igennem web eller app.
Det er tydeligt, at det er et produkt, der henvender sig til begyndere eller dig, der ikke ønsker at bruge en masse tid på investeringer og bare gerne vil i gang, men også gerne vil sikre dig, at nogen holder dig lidt i hånden imens.
Junes fonde
June består af 4 fonde, du som investor kan investere i:
- June Moderate Screened
- June Balanced Screened
- June Progressive Screened
- June Opportunity Screened
De 4 fonde er et udtryk for 4 forskellige risikoprofiler og indeholder derfor et mix af forskellige investeringsaktiver, der sikrer, at fonden passer til netop dig og dine præferencer.
Kom nemt igang med investering som begynder
Som potentiel investor svarer du på en række spørgsmål og investeringsrobotten bag June anbefaler dig en fond at investere i. Anbefalingen er baseret på dig, dine behov og din økonomi.
Det er alt sammen ufatteligt nemt og lækkert lavet. Som potentiel investor synes jeg, at man føler sig i trygge hænder og det er vigtigt, hvis man er begynder.
Dertil kan man komme igang for helt ned til 100 kr., hvilket er lidt af en genistreg fra Danske Bank. Det betyder for dig, at du kan komme igang og prøve produktet af uanset, om du er rig, fattig eller et sted midt i mellem. Alle kan finde 100 kr. på kontoen, hvis de anstrenger sig.
Det er både nemt at sætte penge ind på din konto hos June, såvel som at trække dem ud. Du kan oven i købet opsætte en månedlig overførsel, så du sikrer, at du får investeret hver måned a la Dollar-Cost-Averaging.
Se med her fra appen:
Det er rigtig lækker lavet og meget nemt.
Hvordan bliver du beskattet med June
June skriver selv:
“Når du investerer med June, beskattes du hvert år efter princippet om lagerbeskatning. Det vil sige, at du skal betale skat af den gevinst, du har haft på din investering hvert år – uanset om du har solgt din investering eller ej. SKAT beregner automatisk din gevinst, og den dukker op på din årsopgørelse under kapitalindkomst. Hvis du har haft et tab på din June-investering, beregnes det også automatisk og vil fremgå af din årsopgørelse. Det vil give dig et fradrag, som kan bruges til at reducere din øvrige skattebetaling det pågældende år. Du skal selv kontrollere om SKATs beregninger er korrekte. Læs mere ved at følge linket herunder.” Kilde: June.dk
Mit input til beskatningen
Det er vigtigt at være bevidst om, hvordan du bliver beskattet og om det passer til dig og din økonomi. Jeg forstår godt, at det for mange er både et kedeligt emne og svært at forstå, da de danske skatteregler er sindssygt komplekse, men det er bare så vigtigt.
Med June bliver du lagerbeskattet som står i kontrast til realisationsbeskatning.
- Lagerbeskatning: Skat af årlig værdistigning
- Realisationsbeskatning: Skat ved udbytte og salg
Lagerbeskatninger er en slags formueskat.
Derudover, så beskattes Junes fonde som kapitalindkomst og ikke aktieindkomst.
- Kapitalindkomst: Ca. 42%*
- Aktieindkomst: 27% op til 55.300 kr. herefter 42%**
*Kapitalindkomst er lidt komplekst og de 42% er en forsimpling
**Grænseværdien er det dobbelte for ægtefæller
Se eventuelt mere om de gældende skattesatser her
Hvorvidt beskatningen er gunstig for dig eller ej, kan jeg ikke afgøre. Jeg kan kun opfordre til, at du tager skatten alvorligt og forstår dine egne skatteforhold.
Omkostninger – husk at læse det med småt
For at forstå, hvad det koster, skal man lige læse det med småt. Der findes to omkostninger ved investering igennem June:
- Administration og optimering af Junes fonde: 0.69%
- Indirekte omkostninger: 0.19% – 0.25%
Den første del af omkostninger, administration og optimering af Junes fonde, er ret simpel. June skriver selv:
“Dækker både vores eksperters arbejde med løbende at overvåge og optimere investeringerne og de operationelle omkostninger ved at etablere og drive Junes fonde. Det er bl.a. udgifter til revisorer, advokater, depoter, samarbejdspartnere, prisfastsættelse, distribution og lignende.” Kilde: June.dk
Vi kunne passende tænke på den del som betalingen for produktet.
Derudover kommer så de indirekte omkostninger og her skriver June:
“Når man køber eller sælger et værdipapir vil der altid være en lille forskel på den kurs, man kan købe og sælge til. Den forskel kaldes et “spread” og udgør størstedelen af de indirekte omkostninger, der opstår, når der bliver købt og eller solgt værdipapirer i Junes fonde. Det er ikke noget, Danske Bank tjener penge på.” Kilde: June.dk
For mig at se, er det banksnak for, at der er nogle omkostninger, som banken ønsker at tørre af på kunderne. De burde bare pakke alle omkostningerne i ét tal, så det som investor og kunde er nemt at forstå. Det er ærgerligt, for det er lidt en plet på et produkt, der ellers er meget nemt at forstå.
- Samlede omkostninger ved June: 0.69% – 0.94%
Er June dyrt?
Det er et simpelt spørgsmål, men svaret er lidt mere komplekst, for det kommer an på, hvad du sammenligner med. Sammenligner vi med de aktive investeringsfonde de fleste banker og investeringsforeninger helst vil sælge dig, så er June billigt. Den slags fonde har nemt omkostninger på mindst 1.5% og ofte helt op omkring 2%. Sammenligner vi derimod med passive danske fonde, eksempelvis Sparindex Globale Aktier, som jeg selv investerer i, så er de samlede omkostninger her 0.58%. Junes fonde er altså lidt dyrere, end de fonde jeg anvender som del af konceptet simpel investering.
Med omkostninger i lejet 0.69%-0.94% falder Junes omkostninger et sted midt i mellem de billige passive indeksfonde og de dyre aktive investeringsfonde. Det er forventligt, da de bruger meget billige ETFer, men naturligvis tager sig betalt for den ekstremt simple pakning af det samlede produkt, de leverer.
De ETFer June bruger har typisk en omkostning på 0.20%, så der kan være meget sparet på omkostningerne, ved at sammensætte porteføljen selv.
I en rigtig June by Danske Bank anmeldelse bør bloggeren bag selv have prøvet produktet. Så det har jeg selvfølgelig gjort.
Min investering i June
Som jeg teasede for indledningsvist, så var jeg blandt de første investorer, der fik adgang til June tilbage i starten af 2017. Jeg overførte og investerede minimumsbeløbet på 100 kr.
Jeg besvarede en række spørgsmål om mig selv, min økonomi og min risikotolerance, som ikke tog lang tid og blev derefter anbefalet fonden June Progressive, som jeg investerede i. På risikoskalaen for deres fonde er det 3/4, hvor 4 er højest.
Når det gælder investeringer, er det selvfølgelig vigtigt, at du kan følge med i, hvordan det går. Herunder kan du se et skærmbillede fra min June investering efter lidt over 3 måneders tid.
Personligt er jeg ret glad for det minimalistiske og stilrene design.
June igennem web fungerer virkelig godt og indpakningen er meget lækker, men det blegner lidt ved siden af appen, som er vanvittigt lækkert lavet.
Det er gjort nemt at:
- Overføre penge,
- Se, hvad du er investeret i &
- Følge med i udviklingen
Anmeldelse af June by Danske Bank – en god investering?
June er for dig, der ikke vil bruge din dyrebare tid på at sætte dig ind i, hvordan du sammensætter en investeringsportefølje a la simpel investering. June er:
- Nemt
- Hurtigt &
- Dyrere end at gøre-det-selv
Vil du bare gerne prøve at dyppe tæerne i investeringsverdenens brusende hav? Mulighederne når det kommer til investeringer er mange og man farer let vild. Det hjælper June dig til ikke at gøre.
June er ikke for dig, hvis du ønsker at holde omkostningerne lave for dermed at opnå et højere afkast over tid eller generelt gerne vil være mere hands-on.
Jeg er oprigtigt imponeret over, hvordan løsningen er skruet sammen og den pakke det leveres i.
Jeg er ikke selv investeret i June længere, da jeg ganske enkelt ikke er en del af målgruppen. Jeg vil gerne gøre-det-selv for at kunne sænke omkostningerne og beskatningen af Junes fonde passer heller ikke til min personlige situation eller temperament. Derfor investerer jeg efter principperne for simpel investering i stedet.
Hvad med dig? Investerer du i June eller har du overvejet det? Skriv i kommentaren.
Nordens største kryptobørs
Reklame
Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.
Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.
Sikkert et ok koncept hvis man ikke gider sætte sig for meget ind i hvordan investeringer fungerer. Som jeg ser det er fordelene: Intet købs-/salgsgebyr, meget begrænset behov for viden om aktier/obligationer/investeringsforeninger. Ulemperne er så: Lagerbeskatning som du selv nævner, ÅOK på ca. 0,8 er højere end Danske Invests indeksfonde, ingen mulighed for selv at vælge specifikke allokationer eller investeringsfonde.
Jeg selv vil hellere købe indeksfonde med lidt lavere ÅOK og så betale et gebyr ved købet, men om det er bedre kommer selvfølgelig an på investeringshorisonten og beløbet.
Hvis de skal få succes med June tror jeg de skal forsøge at fokusere på at gøre det let lige at sætte lidt penge ind. Enten med forskellige former for automatiske overførsler (ugentlig, hver gang dankortet bruges, alt over en beløbsgrænse den sidste dag i måneden eller lign.) eller markedsføre det på en måde så folk dropper at købe en kop kaffe på tanken og i stedet lige overfører 30 kroner til June.
Det er nogle meget interessante tanker du har gjort dig med hensyn til videreudviklingen og eventuelt fokus. At gøre det nemt at indsætte mindre beløb tror jeg også kunne være en virkelig god ting.
0,8 % og lagerbeskatning?
YAKES!
Har set morningstar har lavet nogle test på om det rent faktisk kunne betale sig med ETF’er selvom om blev lagerbeskattet, og i visse tilfælde kunne det godt. Men det var også med en ÅOP på omkring 0,2 % ..
0,8 % + lagerbeskatning virker da helt håbløst?
Jep – af samme grund vil du, jeg og andre der ved lidt om markedet og har større summer at investere nok ikke bruge June.
For folk der er nye og vil prøve at investere for småbeløb er konceptet smart. Investerer man f.eks. 1000 kr i June til 0 kr i gebyr og har det stående i 2 år betaler man måske 15-20 kr i alt i gebyr. Havde man i stedet investeret sine 1000 kr i en indeksfond i 2 år havde man nok betalt 29 kr i købsgebyr og 29 kr i salgsgebyr og så måske 10 kroner i omkostninger i fonden.
Ja, det er som sådan også mit udgangspunkt, men hvis de har fokus på at få sænket ÅOP og reglerne vedrørende lagerbeskatning af ETFer ændres, så er det et fint investeringsprodukt. Jeg er mest med for at prøve produktet samt se og opleve interaktionsdelen.
Tak for en god blog.
Synes på ingen måde June er konkurrencedygtigt i forhold til månedsopsparing hos Nordnet, hvor man kurtagefrit kan sætte ret små beløb i indexfonde (dvs uden skattrulemperne fra ETF’er) med lavere omkostninger end June.
Disclaimer: Har intet forhold til Nordnet udover almindelig kunde.
Hej Martin.
Tak for det. Jeg er grundlæggende enig med dig på nuværende tidspunkt. Det er også derfor jeg er med på vognen for et meget lille beløb for at kunne følge med og se, hvad produktet kan og hvad det bliver til.
Att Frinans og Martin 🙂
Månedsopsparing hos Nordnet, hvor man kurtagefrit kan sætte ret små beløb i indexfonde ???
Hvilke og hvor små beløb ? 🙂
Jeg grøn som en østers. Syntes egentlig June lød fin indtil skatte ulempen kom på bordet.
Hej kristian,
Minimum 500 ved en handel, men hvis der står 0 kr. foretages der bare ikke nogen handel. Månedopsparingen består mest af ETFer og dernæst diverse aktive danske foreninger. Af indeksforeninger er der fire fra Sparinvest, DJSI World, Globale aktier min. ris., OMX C25 og Emerging Markets.
/Sune
ok Super 🙂
men snakker vi ETFer – så får man det der Lagerbeskatning no mather what ?
Hej,
Ja sådan som reglerne ser ud i dag så er ETFer lagerbeskattet. Der er varslet ændringer af dette pr. 2019, men jeg kan ikke finde nogen endelig beskrivelse af implementering af de nye regler.