10 ting som folk med succesfuld livsstilsændring gør

10 ting som folk med succesfuld livsstilsændring gør Frinans

Vejen mod økonomisk uafhængighed er lang og hård, derfor giver det mening at søge inspiration hos andre, der lykkes og det kan vi gøre med 10 ting som folk med succesfuld livsstilsændring gør.

TV2 har bragt en udsendelse om, hvad folk der lykkes med livsstilsændringer gør. Det skal vi lade os inspirere af.

Hvorfor interessere sig for det her

Vejen mod økonomisk uafhængighed kræver meget af den, der ønsker at opnå det. Det kan derfor være en god idé at lade sig inspirere, af andre der lykkes. Derudover vil det for mange kræve en livsstilsændring at blive økonomisk uafhængige, så derfor har dette nok mere til fælles med programmet fra TV2, end man kunne tro ved første øjekast.

Jeg vil gennemgå de 10 ting og fortælle lidt om, hvordan jeg forholder mig til dem eller, hvordan de kan bruges på vejen mod økonomisk uafhængighed.

10 ting som folk med succesfuld livsstilsændring gør

For en god ordens skyld vil jeg lige pointere, at listen stammer fra denne TV2 artikel og er ikke udfærdiget af mig.

  1. De tager ejerskab over projektet
  2. De finder den ægte motivation
  3. ​De gør det konkret og bryder det ned i små ændringer
  4. De sikrer, at nogen hjælper og opmuntrer dem undervejs
  5. De fokuserer på det, som ændringen giver, i stedet for afsavnet
  6. De accepterer, at man kan fejle undervejs – og kommer hurtigt tilbage på hesten
  7. De laver en personlig strategi
  8. De vælger én ting ad gangen – og bygger på
  9. De sikrer sig at målene er opnåelige
  10. De husker at fejre sejrene, når det lykkes

Det var listen i alt sin enkelthed. Ved første øjekast synes jeg, at der er nogle rigtig fine råd imellem og jeg kan se mig selv og Katrine i mange af dem. Men lad os prøve at se lidt nærmere på hvert enkelt af de ting succesfulde folk gør, for at opnå en livsstilsændring.

1. De tager ejerskab over projektet

Det handler om at tage ansvar og at det projekt man gerne vil lykkes med, skal gå fra at være noget andre har fundet på, til at være ens eget projekt. Det her punkt er jeg meget enig i og det er noget jeg i høj grad praktiserer selv. Det er godt at finde inspiration i andre og måske følge andres råd, især i starten, men over tid skal man tage ejerskab og på den måde gøre det til sit eget. Jeg læser ikke om andre, der ønsker at opnå økonomisk uafhængighed, der har samme fokus på opsparingen, som jeg har. De sparer typisk op på en indlånskonto og det er det. Der må man sige, at min tilgang med bitcoins, guld og sølv er lidt anderledes. Det er et eksempel på, at jeg har gjort rejsen mod økonomisk uafhængighed til min egen og det vil jeg fortsætte med. Find inspiration i andre, tag det ind og eksperimenter, men gør det til dit eget på sigt.

2. De finder den ægte motivation

Den her del er lidt mere tricky, da jeg har det synspunkt, at motivation er overvurderet og disciplin undervurderet. Det kan også være fordi, at jeg ikke kæmper med at finde motivationen og derfor i højere grad har fokus på at blive ved, når fristelserne lurer alle vegne. Min fornemmelse er, at langt de fleste er meget optagede af motivation og at det derfor også er meget vigtigt for mange. Jeg har ind i mellem arbejdet med, at få folk til at beskrive den perfekte hverdag. Ikke en lørdag i weekenden eller en uges ferie et eller andet sted, men en hverdag, som der jo er mange af. Dette tror jeg på, kan være den ægte motivation. En hverdag og et liv som passer til ens temperament og værdier.

3. De gør det konkret og bryder det ned i små ændringer

Store projekter, og det må en livsstilsændring siges at være, kan virke meget uoverskuelige til at starte med. Det kan være svært at se, hvor og hvordan man skal begynde. Der kan være så mange forskellige små ændringer og ting man kan undersøge og skal have løst, at man simpelthen bliver overvældet af det og derfor oplever en form for handlingslammelse.

Det handler derfor om at være konkret og kunne nedbryde det i mindre opgaver. I forhold til økonomisk uafhængighed er et eksempel på dette Rigdomsformlen. Rigdomsformlen foreskriver, at du bliver rig(ere) ved at:

  • Tjene mere, 
  • Forbruge mindre &
  • Investére

Herved er vejen mod økonomisk uafhængighed brudt ned i tre komponenter. Måske er man for så vidt tilfreds med sit job og således er det ikke dér, man starter med at bruge sin tid. Måske har man ikke rigtig noget opsparing at investere og derfor er det heller ikke det første sted at starte. Det efterlader punktet forbruge mindre. Det kunne eventuelt brydes ned således:

  • Hvad er mit forbrug?
  • Hvor kan jeg spare nogle penge?
  • Hvad ønsker jeg, at mit forbrug skal være fremover?

Herefter kunne man passende begynde at læse lidt op på investering og starte en helt almindelig opsparing. Så er man allerede godt på vej.

4. De sikrer, at nogen hjælper og opmuntrer dem undervejs

Mennesker er sociale væsener og de fleste har brug for opbakning for at lykkes. Har man ikke det, er det jo helt fint, så er dette punkt måske mindre vigtigt. Er man en familie, der ønsker at blive økonomisk uafhængige, er det selvfølgelig nærliggende, at alle parter deler ønsket. Mangler man i det hele taget nogen at spare med og måske kunne fortælle, når det lykkes og spørge til råds, når det er svært, så overvej at melde dig ind i FIREdanmark. Her er vi mange der i forskellige grader, deler ønsket om at opnå økonomisk uafhængighed.

5. De fokuserer på det, som ændringen giver, i stedet for afsavnet

Mennesker lider af tabsaversion, hvilket betyder, at det at tabe noget gør mere ondt end det at vinde noget andet. Derfor er det vigtigt at fokusere på det, man kan opnå, fremfor det man giver afkald på. Ethvert valg indeholder også et fravalg og det er ganske enkelt lettere at lykkes, hvis man fokuserer på det man får eller opnår fremfor det man giver afkald på. Det her tænker jeg, er et meget undervurderet punkt!

6. De accepterer, at man kan fejle undervejs – og kommer hurtigt tilbage på hesten

Det er meget usandsynligt, at man kommer til at lykkes med store ændringer uden at opleve tilbagefald og udfordringer undervejs. Men det handler om ikke at lade sig slå ud, acceptere faldet fra hesten og hurtigst muligt komme op på den igen. I forhold til min vej, så kommer jeg naturligvis også til at bruge penge på dumme ting ind i mellem, selvom mit mål er at lade være. Det vigtige her er, ikke at lade sig slå ud af det.

7. De laver en personlig strategi

Jeg kommer nok til at blande dette sammen med nr. 1, da jeg har svært ved at adskille de to. I artiklen står der: “Folk med en succesfuld ny livsstil er opmærksomme på hvordan de fejler, i stedet for om de fejler. Derfor er det vigtigt at lægge en strategi, som passer til lige netop dig og dine behov.”

Det synes jeg er rigtig godt udpenslet og er grunden til, at man kan få meget ud af at skræddersy livsstilen i forhold til en selv. Selvfølgelig er vi alle ens på mange måder, men vi er også meget forskellige på andre. Hvad der virker for den ene, er måske ikke godt for den anden. Jeg har tidligere beskrevet, hvordan det er vigtigt at have fokus på balance. Nogle kan leve et godt og tilfredsstillende liv med en opsparingsrate på 80%, andre kæmper for at nå 20%. Vejen er din og strategien, skal derfor tilpasses dig.

8. De vælger én ting ad gangen – og bygger på

Det kan være, at listen bare skulle nå op til 10, for denne synes jeg hænger meget sammen med nr. 3, nedbrydningen i mindre konkrete dele. Det gør det dog ikke mindre vigtigt og jeg vil klart anbefale, at man ikke breder sig over alt for meget til at begynde med, men stille og roligt og bygger på. Start eksempelvis med at fokusere på at forbruge mindre. Her er rigeligt at tage hul på til det første lange stykke tid. Begynd herefter at læse op på investering og bliv stille og roligt klogere. FIRE er et marathon, ikke en sprint.

9. De sikrer sig at målene er opnåelige

Jeg er stor fortaler for, at det gælder om at sætte realistiske mål. Et mål skal være opnåeligt, men samtidigt ambitiøst og efterstræbelsesværdigt. Det kan være utrolig brugbart også at arbejde med mange små mål undervejs, således, at man ofte oplever sejre og sætter sig nye mål. Sætter man for urealistiske mål, vil man opleve mange nederlag og det kan være svært for mange at overkomme. Oplever man til gengæld ofte sejre, ja så er motivationen helt naturligt nemmere at finde frem.

10. De husker at fejre sejrene, når det lykkes

Herhjemme plejer vi at fejre ting med et glas bobler. Det behøver ikke at være specielt fancy, eksempelvis kan man købe små flasker bobler i Søstrene Grene, hvor der lige er til to glas. Jeg har ikke talt, men jeg vil tro, at det er noget vi gør en gang om måneden eller hver anden måned. Det kan være, hvis Katrine har afsluttet et semester eller jeg har rundet en eller anden milepæl, såsom at sælge min første bog. Vi er ret gode til at få fejret sejrene og det er en rigtig dejlig følelse. Prøv det! Har du længe gerne villet i gang med at investere og har overført de første 500 kr. til Nordnet og sat dem i en investeringsforening… fejr det med et glas bobler! Sejre gør alting nemmere og man bestemmer selv, hvornår noget er lykkedes og hvad der tæller som en sejr.

Konklusion

Vejen mod økonomisk uafhængighed kræver meget af den, der ønsker at opnå det. Det kan derfor være en god idé at lade sig inspirere, af andre der lykkes. Derudover vil det for mange kræve en livsstilsændring at blive økonomisk uafhængige, så derfor har dette nok mere til fælles med programmet fra TV2, end man kunne tro ved første øjekast.

Hvad tænker du om listen og er det ting du kan bruge eller allerede gør? Skriv i kommentaren.

Nordens største kryptobørs

Reklame

Firi Nordens største kryptobørs

Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.

Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.