Gearing

Gearing er et begreb, der kan dukke op i forbindelse med aktieinvesteringer, men hvad betyder det og kan du bruge det som led i din strategi?

Gearing er et begreb, der kan dukke op i forbindelse med aktieinvesteringer, men hvad betyder det og kan du bruge det som led i din strategi?

I dette blogindlæg vil vi dykke ned i, hvad gearing er, hvordan det fungerer, og hvilke muligheder og risici der er forbundet med det.

Hvad er gearing?

Gearing, også kaldet finansiel gearing eller leverage, refererer til brugen af lånte penge til at øge potentialet for afkast på en investering.

I praksis betyder det, at du som investor låner penge for at kunne investere et større beløb, end du selv har til rådighed.

Formålet med gearing er at øge dit afkast. Stiger din aktie, kan gevinsten blive større, men hvis den falder, bliver tabet tilsvarende større.

Så gearing er forbundet med stor risiko.

Reklame

Hvordan fungerer gearing af aktier?

Når du gearer en investering i aktier, optager du et lån for at købe flere aktier, end du kunne have købt for din egen kapital alene.

Lad os sige, at du har 10.000 kr. og ønsker at investere i aktier. Uden gearing kan du købe aktier for præcis dette beløb. Men ved at bruge gearing kan du låne yderligere 10.000 kr. og dermed købe aktier for i alt 20.000 kr.

Investering for lånte penge.

Hvis aktierne stiger i værdi, for eksempel med 10 pct., vil din samlede investering nu være 22.000 kr. værd. (10 pct. af 20.000 kr.)

Du har dermed fået et afkast på 2.000 kr.

Uden gearing ville dit afkast være 1.000 kr. (10 pct. af 10.000 kr.),

I dette tilfælde har gearingen derfor sikret dig et væsentligt større afkast.

Muligheder ved gearing

Gearing kan derfor være et effektfuldt værktøj, hvis det bruges korrekt. Nogle af fordelene inkluderer:

  1. Øget potentiale for afkast: Som i eksemplet ovenfor kan gearing øge dit afkast betydeligt.
  2. Mulighed for diversificering: Ved at øge din købekraft kan du diversificere din portefølje mere, end du ellers ville kunne, hvilket kan sprede risikoen.
  3. Udnyttelse af markedet: Investorer, der har tillid til markedets fremtidige udvikling, kan bruge gearing til at drage fordel af denne forventede vækst.

Udfordringen ved brug af gearing til diversificering er dog, at gearingen ofte i praksis blot er gearing af én aktie, hvilket mindsker diversificeringen.

Og som bekendt er det tæt ved umuligt at time markedet, så skal du drage fordel af et bull market, er det nok mere held end forstand.

Risici ved gearing

Selvom gearing kan øge afkastet, kommer det også med en række betydelige risici:

  1. Større tab: Ligesom afkastet kan øges, forstørres tab også. Hvis din investering falder i værdi, kan du hurtigt stå med et tab, der overstiger din oprindelige investering.
  2. Renter og omkostninger: Lånene, der bruges til gearing, kommer ofte med renter og andre omkostninger, som kan æde af dine gevinster, især hvis investeringen ikke udvikler sig som forventet.
  3. Margin calls: I nogle tilfælde kan långiveren kræve, at du indsætter yderligere kapital, hvis værdien af de gearede aktiver falder for meget. Dette kaldes for et margin call, og kan tvinge dig til at sælge aktiver til ugunstige priser for at dække tabet.

Forhåbentligt er det nu klart, at der er betydelige risici ved at anvende gearing.

Investering med gearing hos Nordnet

Du kan ret nemt investere med gearing hos Nordnet, hvis det nu er dér, du i forvejen har dine investeringer.

En måde at gøre det på er med forskellige bull- og bear certifikater.

Bull certifikat Nordnet er nem måde at anvende gearing til dine investeringer

Tror du i stedet på en nedgang på markedet, kan du vælge en udgave, hvor navnet indeholder bear. Det bliver en slags shorting af markedet.

Der findes en række af denne slags produkter, hvor det at geare din investering er bygget ind i et værdipapir, du ret simpelt kan købe på børsen.

Så selvom investering for lånte penge kan lyde meget besværligt, behøver det altså ikke at være sådan.

Er gearing noget for dig?

Gearing kan være en attraktiv strategi for erfarne investorer, der har en høj risikotolerance og en klar forståelse af markedets dynamik.

Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at det er et dobbeltkantet sværd, der kræver omhyggelig planlægning og risikostyring.

Selv for erfarne investorer, kan det gå grueligt galt.

For nybegyndere er gearing være for risikabelt, og det anbefales at starte med mindre komplekse investeringsstrategier.

Er du helt ny? Så tjek aktier for begyndere.

Inden du beslutter dig for at bruge gearing, bør du nøje overveje dine finansielle mål, din risikovillighed og din evne til at absorbere eventuelle tab.

Hvis du vælger at geare, skal det være med en klar plan og en god forståelse af de risici, du påtager dig.

Husk derfor altid at starte med din risikoprofil.

Personligt bruger jeg ikke gearing i mine investeringer.

Reklame

Freedom24

Freedom24 tilbyder opsparingsplaner med høje renter.

👉 Nem platform
👉 Høje renter
👉 Med eller uden binding

* Historisk afkast er ingen garanti for fremtidigt afkast. Finansielle instrumenter kan både stige og falde i værdi. Der er en risiko for, at du ikke får de investerede penge tilbage. 

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.