Investering i sølv

Sølv har været anvendt som penge og til værdiopbevarelse i årtusinder. I dette indlæg, skal det handle om investering i sølv.

Sølv har været anvendt som penge og til værdiopbevarelse i årtusinder. I dette indlæg, skal det handle om investering i sølv.

Hvad er sølv?

Sølv er det 47. grundstof i det periodiske system og har det kemiske symbol Ag. Sølv har mange forskellige anvendelsesmuligheder og indgår i mange forskellige industriprodukter. Smykker og sølvtøj fremstilles traditionelt af sterlingsølv, som består af 92,5 % rent sølv og 7,5 % andre metaller. Sølv kan altså, ligesom guld, fås i forskellige renheder. Renheden vises ofte som promille, så en renhed på 92.5% vises som 0.925. (Tak til Wikipedia)

Sølv har, ligesom guld, også været brugt som penge igennem historien. Faktisk har sølv en mere udbredt historie som betalingsmiddel end guld. Det første kendte eksempel af brugen af sølvmønter var i Lydien i Lilleasien omkring 600 f.kr.

Gratis investeringsplan

Reklame

Norm Invest er den nemmeste måde at investere på. Du starter med en gratis investeringsplan, der sikrer, at din investering passer til dig.

Gør som +85.000 andre og få styr på din risikoprofil med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.

I Danmark havde vi faktisk en sølvstandard som grundlag for vores penge frem til 1870’erne, hvor sølvstandarden blev skiftet ud til fordel for en guldstandard. Grunden hertil skal findes i, at vores naboer mod syd, Preusserne, slog franskmændende godt og grundigt og fik en stor mængde guld som en del af fredsaftalen. De overgik til en guldstandard og helt som det er tilfældet i dag, så gjorde vi bare som tyskerne gjorde.

Roms fald

Der har længe eksisteret en teori, der går på, at det faktisk var de romerske kejseres kontinuerlige fristelse til at inkludere ikke ædelmetaller i sølvmønterne, der førte til det mægtige kejserriges fald. Renheden af sølvet i mønterne blev ganske enkelt mindre og mindre for, at de kunne betale for deres krige og ekstravagante byggelyst samt hang til de finere ting i livet. Se eksempelvis denne fine gennemgang:

En anden spøjs gennemgang viser antallet af dræbte kejsere i forhold til den faldende renhed af sølvmønterne:

De tre typer af penge

Som jeg var inde på i indlægget om guld, så spillede guld en meget afgørende rolle for de fleste pengesystemer fra engang i 1800 tallet og frem til første verdenskrig. Lidt groft sagt, kan vi sige at guldet overtog denne rolle i nogen grad fra sølv.

Med ophævelsen af guldstandarden gik det meste af verden over til et FIAT baseret pengesystem. FIAT = Lad det ske. Det vil sige penge uden nogen iboende værdi. De er penge fordi en stat siger, at de er penge.

Wikipedia om Fiat money

For ganske nyligt har vi derudover fået Bitcoin til, som kan beskrives som en tredje art penge, matematisk baserede penge. Således kan der argumenteres for, at der i dag findes tre grundlæggende former for penge:

  • Guld & sølv 
  • FIAT
  • Bitcoin

Denne treenighed bliver også nogle gange omtalt som, at der findes:

  • Gods money
  • Government based money
  • Mathematical money

Det er altså tre ret forskellige former for penge, som hver især har deres karakteristika. Se eventuelt dette om penges egenskaber. Her er det netop, at bitcoins bliver interessant, da de faktisk lever op til flere af egenskaberne end både guld, sølv og FIAT. 

Sølv har altså en lang og traditionsrig historie som penge såvel som industrimateriel. Men lad os se lidt nærmere på, hvorfor vi eventuelt bør købe sølv.

Hvorfor købe sølv?

Det er lige før, at jeg kan lave en copy/paste fra indlægget om guld, for det er i princippet stort set samme argument. De penge som verdens stater i dag sværger til, FIAT pengene, er inflationære og bliver således hele tiden mindre værd. Ønsker man at beskytte sig mod dette, men ikke via investering, skal man således spare op i noget, der ikke i samme grad er inflationært. Det er her, at sølv og guld kommer ind i billedet.

Inden vi når så langt, så lad os lige prøve at se lidt nærmere på det her med værdien af pengene. Først et billede fra den føromtalte Currency and the Collapse of the Roman Empire:

Sølv i romerske penge

Her ses, hvorledes sølvindholdet i valutaen er mindsket over tid. Mod slutningen går det ganske forfærdeligt for det romerske imperie og den vestlige del ophører med at eksistere kort efter.

Lad os så prøve at se på en graf over købekraften af verdens valuta reserve, dollar:

Dollaren falder i værdi

Ser du også ligheden? Købekraften er kontinuerligt blevet suget ud af dollaren lige siden FED, den amerikanske centralbank svarende til vores nationalbank, så dagens lys. Det er i princippet det samme som at mindske sølvindholdet i mønterne tilbage i tiden. Mindskes sølvindholdet stiger pengemængden og købekraften af en sølvmønt falder. Printers der flere penge, hvad enten det er kontanter eller andre former for dollars, udhules købekraften. Så er spørgsmålet bare, hvor længe det kan blive ved.

Sølv kan altså, ligesom guld, bruges som:

  • Et værn mod inflation

Sidst havde jeg et billede med af alt guld i verden. Der findes et tilsvarende for sølv:


Alt sølv i verden

Da penge byggede på sølv

På billedet nedenunder ses en dollar i et pengesystem bygget ovenpå en ædelmetalstandard og en fra et FIAT-baseret system. Den første kan indløses til sølv, hvis man som ejer af dollaren ønsker det. Det betyder i praksis, at dem der er ansvarlig for værdien af dollaren, er nødt til at drive en anstændig pengepolitik, fordi det altid er muligt at skifte pengene ud med en anden form for penge, sølv.

I det FIAT baserede system er der ikke denne afhængighed. Det er penge, fordi staten/centralbanken siger, at det er penge. Det giver en lang række beføjelsesmuligheder, som ikke er fordelagtige for brugeren af pengene, borgerne. Borgerne er tvunget til at bruge pengene, uanset hvor dårlige penge de er, fordi det er bestemt oppefra. De skal have udbetalt løn i de dårlige penge, de skal betale skat med de dårlige penge og bestemmes det, at der kun kan drives forretning med de dårlige penge, ja så er man også nødt til at foretage alle køb med de dårlige penge. Laver man så oveni en skat på vekslen tilbage til de dårlige penge, så gør man det endnu sværere at forlade det pengesystem, uanset, hvor meget der skrues ned for værdien af de dårlige penge.

Opsparing

Det vil sige, at hvis man som borger ønsker at spare op, så er det dårligt at spare op i de lovlige penge, fordi værdien hele tiden falder. Veksler man pengene om til penge der ikke i samme grad er offer for inflation, eksempelvis sølv, så vil man blive beskattet af “afkastet” ved en vekslen tilbage til de FIAT-baserede penge, også selvom, man i købekraft ikke er blevet rigere, sølvet er blot blevet flere FIAT penge værd, fordi værdien på FIAT penge er faldet.

Således opfordres folk til konstant forbrug og ingen opsparing. Da forbruget gøres muligt med FIAT penge, er forbrug lig med gæld, da FIAT penge i dag stort set kun er digitale og digitale FIAT penge bliver til som gæld udstedt af banken. Det kommer til at have nogle kæmpe konsekvenser engang i fremtiden, de ses vel allerede, da verden simpelthen er bygget på gæld og den eneste måde at betale af på gælden er ved… at optage mere gæld.

Dollaren var en gang sølv værd

Hvordan køber jeg sølv?

Sølv kan købes på to grundlæggende måder, som papir eller som fysisk sølv. Herudover adskiller sølv sig fra guld, fordi fysisk sølv faktisk er momsbelagt mange steder.

Er ønsket spekulation i prisen på sølv eller investering, kan man gøre brug af papirsølv, det vil sige et værdipapir, hvis værdi er bestemt af prisen på sølv. Når der er tale om værdipapirer, er der ikke moms på sølvet og spreadet, forskellen på købs- og salgspris, er ikke så stort.

Fysisk sølv

Ønsker man at investere mere langsigtet eller at spare op i sølv af fysisk karakter, kan det købes som barrer eller mønter. Her skal vi dog være opmærksomme på, at sølv er pålagt moms i Danmark, samt at spreadet er langt højere. Da momsen er meget høj i Danmark, 25%, kan sølvet med fordel købes fra andre EU lande med langt lavere moms. I forhold til sølv er Tyskland derfor ganske oplagt.

Momsen betyder dog, at prisen på sølv skal stige betydeligt før end, at et salg kan siges at have været en god investering.

Som sagt er mit formål med at købe sølv dog ikke investering, men opsparing. Jeg tænker derfor ikke at købe sølv nu og så sælge det med fortjeneste om 5, 10 eller 15 år. Mit formål er at bevare købekraft og her er sølv, i samspil med guld, rigtig godt. Sølv har en lang historie som penge og der er derfor ingen grund til at tro, at sølv ikke også i fremtiden vil være eftertragtet. Da værdien af en sølvmønt er langt lavere end en guldmønt, får jeg dermed en diversificeret opsparing, hvor det alt efter behov, vil være muligt enten at betale med sølv eller guld eller at veksle til en anden mere gangbar valuta. Et stk. sølvpapirshat? Ja tak!

Der findes ganske givet mange steder at købe sølv fra Tyskland eller andre EU lande, men jeg har tidligere benyttet https://www.coininvest.com/ (i dag https://stonexbullion.com/en/) og har været meget tilfreds.

Mit sølv

Målet med at købe sølv er således, populært sagt, ikke at blive rig, men at undgå at blive fattig. Sølvet holder sin købekraft, holder sin værdi, men mine kroner bliver kontinuerligt mindre værd. Det er i lige så høj grad et fravalg af kroner, som det er et tilvalg af sølv.

Jeg købte i sin tid en enkelt American Eagle mønt, men til min egentlige opsparing i sølv køber jeg indtil videre canadiske Maple Leafs.

Det er samme mønt som dem jeg køber i guld, men altså her i en sølvudgave. Jeg er ikke helt afklaret med, hvor meget sølv og guld skal fylde i min portefølje endnu, så den del er i høj grad stadig i overvejelsesfasen. For nu tænker jeg op mod 5% af den samlede portefølje. Indtil videre fokuserer jeg bare på at få akkumuleret nogle flere mønter.

Jeg synes vi skal slutte af med at høre min yndlingspolitiker, Ron Paul, sætte den forhenværende formand for FED, den amerikanske centralbank, godt og grundigt på plads i forhold til spørgsmålet om penge:

Så sølv passer fint sammen med en simpel investering.

Ejer du sølv eller overvejer du det som en opsparing?


Nordens største kryptobørs

Reklame

Firi Nordens største kryptobørs

Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.

Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.

31 thoughts on “Investering i sølv”

  1. Finn Donati

    Tilgiv mig hvis det er et dumt spørgsmål. Jeg har ikke forstand på mønter (endnu) :-). Men såvidt jeg kan se, sælger coininvest eksempelvis americam eagles i tuber á 20stk. Men ligger mønterne så ovenpå hinanden i en plastik beholder? Skal de ikke pakkes hver for sig, så de er totalt beskyttede, og ikke får ridser eller andre småfejl?

    1. Hej Finn,

      Det er da bestemt ikke et dumt spørgsmål!

      Jeg har købt en tube silver Maple leafs og de kom, som du selv skriver, i en tube “liggende ovenpå hinanden”. Jeg kunne ikke se nogle former for skrammer på dem, men jeg kan selvfølgelig ikke vide om det kan ske. Hvis du vil være helt sikker, så skriv til dem og spørg. Jeg har tidligere haft spørgsmål til dem og de er vældig flinke til både at vende hurtigt tilbage og svare på det jeg spørger om.

      Jeg skrev bare til dem over Facebook: Coininvest Facebook

      /Sune

  2. Finn Donati

    Tak. Har du prøvet at købe et antal der ikke lige går op med de 25 stk (Maple Leaf) i en tube?

    1. Hej Finn,

      Ja, jeg startede, så vidt jeg husker, med at købe 10. De kom bare i en tube også, som så ikke var helt fyldt.

      /Sune

  3. Nicklas Rasch

    Hej Sune.

    Har fulgt godt med på din blog, som er en rigtig god hjælp og bedre læsning:).
    Jeg har selv kørt efter Fire-princippet de seneste 7 år, uden helt at vide at det var det jeg gjorde.
    Har forskellige investeringer i gang og starter op på crowdlending i løbet af kommende weekend. I samme ombæring ville jeg investere i noget guld:). Jeg kan ikke helt forstå hvorfor du investerer i sølv når der er moms på, samt at udsvingene ift. prisudvikling er meget mere variable, i modsætning til guld? Hvorfor ikke bare holde sig til ren guld? Er det for at have et bredere portefølje?
    På forhån tak og forsæt endelig det gode arbejde.

    Mvh
    Nicklas

    Ps. I øvrigt var der en på FB der skrev at du havde lavet en video om månedsopsparing på Nordnet som er kurtagefrit. Har du et link til den.

    1. Hej Nicklas,

      Jeg er glad for, at du får noget ud af at følge med 🙂 Og sejt med de 7 år!

      Link til video om månedsopsparing: https://www.youtube.com/watch?v=73rvmAhEkYc&t=9s

      En vigtig detalje, jeg investerer ikke i sølv og guld, jeg sparer op. Forskellen ligger i formålet med købet, men det er måske en detalje 🙂
      Guld og sølv kan stort set det samme og det giver fint mening blot at holde sig til guld. Jeg tænker på det som, hvis jeg skulle lave en fysisk opsparing i kr. og i stedet for kun at spare op i 10.000 kr. sedler, så sørger jeg også for at have nogle 100 kr. sedler, fordi de er lettere ombyttelige under nogle omstændigheder. Jeg håber den analogi gav mening. Jeg regner dog med, at guld kommer til at fylde klart mest, måske i forholdet 80/20, 90/10 eller noget i den dur.
      Det er korrekt med momsen, men den er nu en hel del lavere uden for Danmark, eksempelvis i Tyskland.

      /Sune

  4. Finn Donati

    Jeg har købt nogle få American Eagle sølv-dollar, fra coininvest som Sune henviser til. Der er ikke moms på. De sendes fra Frankfurt. jeg ved ikke hvorfor der ikke er tysk moms på, men det er der ikke.

  5. Finn Donati

    Hvis man – som jeg – synes mønterne er “fede”, så er det pengene værd at købe originale Air-Tite kapsler til dem. Det giver lige det sidste pift, synes jeg. 🙂

    1. Hej Finn,

      Helt enig! De tager sig bare bedre ud i den rette “indpakning”. Jeg har også en enkelt American Eagle, som er lidt større i diameter og lidt tyndere end de Maple Leafs jeg køber. Det er en ret fed mønt!

      /Sune

  6. Morten Skov

    Hej Sune,

    Har du kontrolleret ægtheden af dine sølv og guld mønter? Jeg ved godt coininvest ser legitim ud, men stadigvæk, der er jo gennem historien blevet svindlet utallige gange med indholdet af sølv/guldmønter.

    – Morten

    1. Hej Morten,

      Jeg har kun købt sølv fra Coininvest og det har jeg lavet to test på, en med magnet og en med isterning 🙂

      /Sune

  7. Steffen Dam

    Hej Frinans!

    Tak for endnu et glimrende skriv.

    Har du gjort dig nogle overvejelser om, hvordan du (engang i fremtiden) vil afhænde dit fysiske sølv/guld igen?
    Efter mine egne undersøgelser er der et ret stort spread på køb/salgspris.

    1. Hej,

      Der er altid nogle der gerne vil købe det, så det ser jeg ikke som det store problem. Men du har ret i, at når man handler det fysisk, så er spreadet ganske pænt. Forhåbentlig får jeg aldrig brug for at sælge det. Guldet kan fint sælges til Tavex. Det kan sølvet i princippet også, men momsen ved køb gør selvfølgelig, at det skal være steget meget før end, at man har tjener på det. Men nu har jeg jo heller ikke guld og sølv for at tjene på det 🙂

      /Sune

      1. Mikkel Bundgaard Larsen

        Sune, kan det godt passe, at det kun er smykker, og ikke bullion coins der er moms på?? Det kan jo forklare, hvordan man allerede betaler moms når man køber mønterne på nettet, så bliver de vel bare sendt til en, uden af told og skat skal sætte sig på dem ???

        1. Hej Mikkel,

          Nej, der er moms på mønter og barrer også. Den er dog lavere flere steder i Europa og derfor kan man med fordel købe derfra. Tavex har et ret fin lagkagediagram, når du er inde på en mønt, der viser det.

          /Sune

          1. Mikkel Bundgaard Larsen

            Så hvis jeg køber f.eks. Sølv mønter i England, og betaler VAT pris ved købet, så bliver jeg krævet yderligere told, når det kommer til Danmark ?

            1. Hej Mikkel,

              England er svært at svare på, da de er på vej ud af EU. Køber du mønter i eksempelvis Tyskland og betaler tysk moms, så må DK, så vidt jeg ved, ikke opkræve told. Det er en del af varernes frie bevægelighed indenfor EU. Et EU land må således ikke “straffe” et andet EU land for at have en lavere moms.

              /Sune

              1. Mikkel Bundgaard Larsen

                Ja ja, men så længe der ikke er forhandlet, frihandelsaftaler på plads, med England, så gælder de gamle regler stadig, sådan er den vestlige verden heldigvis skruet sammen. Alt det der, med kaos bare fordi de højrøvede englændere, melder sig ud, er prorussisk propaganda, og det giver jeg ikke en skid for ?✌? Så det er det faktisk helt indtil December i år, at jeg stadig kan. købe sølv fra England, på europæisk maner. Tak for dig svar, det hjalp en del ??

  8. Finn Donati

    Der er ikke moms på American Eagle 1oz sølvmønter, hos Coininvest. På fakturaen skriver de følgende: “*Sammlungsstücke und Antiquitäten – Sonderregelung / Margin scheme – collector’s items and antiques”.

  9. Henrik Andersen

    hejsa når jeg kigger på coininvest siger den select land, der er kun usa at vælge hvad er addressen på den tyske side

  10. Hej,
    Kan du hjælpe med at forklare hvorfor prisen på 50 g. sølv i dag er sat til 220 kr. – men når jeg køber en barre sølv koster den 800 kr. inkl. moms.

    På forhånd tak for svaret.

    1. Hej Viggo,

      Nu ved jeg jo ikke, hvor du overvejer at købe fra, men der kommer dels moms på og dels så har priserne på ædelmetal under hele Coronakrisen været skruet ekstra højt op i forhold til spotprisen, fordi der ganske enkelt er langt større efterspørgsel end udbud.

      /Sune

  11. Når jeg vil sælge mine 1 kg sølvbarre til en forhandler, skal jeg så forvente at få sølvet pris + 25 moms. Da jeg i sin tid købte sølvet var der vist ikke moms på….dengang 1 kg kostede omkring kr. 500 pr. kg

    1. Hej,

      Nej. Du får ikke moms, når du vil sælge den igen.

      Tavex har en meget fin grafik på deres produkter, som viser, hvordan momsen for den enkelte er penge lige ud af vinduet.

      /Sune

  12. Hej Frinans,

    Jeg sad lige og undrede mig over om det er “bedre” at købe sølv personligt og dermed beskattes af afskastet(såfremt det sælges) – ikke at det er min plan, eller om det kan betale sig at køb sølv gennem ApS eller ligende. Er der lagerbeskatning når det er gennem ApS ol.?

    Hertil så vil jeg lige huske alle på – Lad vær med “kun” at køb sølv, men diversificer gerne med guld, mining stocks og andre skape udenlandske udbytte aktier, og hvis det ikke er risiko nok, så top de sidste få % med crypto valuta.

    1. Det kan jeg ikke svare på.

      Det er svært, når du skriver “bedre”. Det kan jo betyde alt muligt. Er det udelukkende et skattespørgsmål eller er der også andre perspektiver i det…

      Handler det om skat, kan jeg ikke lave nogle anbefalinger, da den slags ofte er meget individuelt.

  13. Guldmønter kommer også bare i rør.
    Kruger eagles mapples osv.

    Det først efterfølgende at folk der kun har få gemmer dem i kapsler.

    Det fuldstændigt ligegyldigt.

    Det kun 24k mønter som er sårbare.

    De førnævnte er lavet af 22k så de er håndterbare, men de indeholder alle 1oz guld.

  14. Hos europbullion var der ikke moms på. Og momsen er stadig næsten ikke eksisterende.
    Der er fri handel i EU

    Har aldrig betalt moms af mit sølv.

Smid en kommentar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.