Endnu en måned er gået i jagten på økonomisk uafhængighed og vi skal kigge på mine indtægter, udgifter og investeringer for april 2023.
April i tal
💵 Indtægter: 39.921 kr.
💸 Udgifter: 14.312 kr.
📈 Investering: 30.000 kr.
🔮 Bitcoin: 500 kr.
👴 Pension: 1.245 kr.
💰 Porteføljen: 1.292.626 kr. (+0,19%)
💪 Opsparingsrate: 80%
Vi starter med indtægterne.
Gratis investeringsplan
Reklame
Gør som +85.000 andre og få styr på din risikoprofil med en gratis investeringsplan fra Norm Invest.
Indtægter
Mine indtægter efter skat i april blev 39.921 kr.
Der var lidt af hvert, der spillede ind her, da jeg både havde min løn, udbetalte det meste af, hvad der stod på min erhvervskonto og jeg fik penge tilbage i skat.
- Løn: 25.433 kr.
- Frinans: 10.000 kr.
- Diverse: 4.488 kr.
Jeg havde faktisk ikke nået at overføre pengene fra min erhvervskonto til min investeringskonto, så de kunne nå at blive investeret med månedsopsparingen, men midt i måneden fik jeg en idé i forhold til aktiesparekontoen og så eksekverede jeg.
Det vender vi tilbage til.
Vi går videre til udgifterne.
Udgifter
Mine udgifter for april lød samlet set på 14.312 kr.
Det er lidt lavere, end udgifterne ellers har været hidtil i 2023. Fordelingen så sådan her ud:
- Bolig: 9.744 kr.
- Faste udgifter: 990 kr.
- Transport: 100 kr.
- Mad: 2.058 kr.
- Diverse: 1.420 kr.
Jeg har generelt tænkt mig om i forhold til madposten. Den kunne faktisk godt blive lavere endnu, men lidt sjov skal der måske også være plads til.
Der er ikke så frygteligt meget andet at sige til udgifterne. De bliver først rigtigt interessante igen den dag, jeg bor et andet sted.
Vi går videre til investeringerne.
Investering
Samlet set investerede jeg 30.000 kr. i april.
De 15.000 kr. blev investeret igennem månedsopsparingen fuldstændigt, som jeg plejer. Min fordeling på månedsopsparingen er:
Derudover satte jeg 15.000 kr. ind på aktiesparekontoen for første gang.
Aktiesparekontoen
Jeg har længe haft en aversion imod aktiesparekontoen. Det har jeg i princippet stadig. Et indbetalingsloft og lagerbeskatning er ikke min kop the.
Men jeg fik den idé, at jeg ville have Bitcoin ind på min aktiesparekonto. Der er ingen ETFer eller fonde med Bitcoin på Skats positivliste, så i stedet faldt valget på en aktie, der i meget høj grad korrelerer med prisen på Bitcoin.
- MicroStrategy
På den måde kan jeg få en relativt lav beskatning på noget, der mest af alt minder om et aktiv, jeg gerne vil have mere ind i mine almindelige investeringer. Bitcoin.
Jeg har endnu ikke besluttet mig for om hele min aktiesparekonto skal fyldes op på denne måde eller ej..
Porteføljen
Porteføljen består derfor nu af en fond til aktier, en fond til obligationer, en Bitcoin ETN, min investering hos Norm Invest og en aktiesparekonto med MicroStrategy.
Lad os se på, hvordan afkastet har været for april.
Afkast
Afkastet på investeringerne i april blev 2.511 kr. svarende til 0,19%.
Der er selvfølgelig taget hensyn til, at der er blevet investeret 30.000 kr., så 0,19 pct er jo så tæt på et stort rundt nul, som muligt.
Udviklingen i afkastet for 2023 skete i januar. Siden er der ikke sket det store.
Samlet set er porteføljen nu 1.292.626 kr. værd.
Jeg har stadig en opsparing på 150.000 kr., jeg har indbetalt 1.245 kr. på min arbejdsmarkedspension og sidst, men ikke mindst, har jeg købt bitcoins for 500 kr. igennem Firi.
Vi hopper videre til sidste punkt og kigger på opsparingsraten.
Opsparingsrate
Min opsparingsrate for april lød på 80%.
Jeg har flere gange i år udbetalt en del fra Frinans og taget lidt ekstra fra min bankkonto osv., så jeg kan nok ikke blive ved med at investere så voldsomt i forhold til min løn, som jeg hidtil har gjort.
Men for nu er jeg bare glad for, at jeg får investeret en del.
Hvordan er din april måned gået?
Nordens største kryptobørs
Reklame
Investér i krypto, nemt og sikkert hos Firi.
Det tager 3 minutter at oprette dig.
Investering i kryptovaluta indebærer risiko, og du skal være over 18 år.
hej Sune! tak for indholdet! Hvordan er dine udgifter så lave? Mad: 2.058 kr. – er det inklusiv dagligvarer og restauranter osv? Samt faste udgifter og diverse – meget småt. Nogle tips til, hvordan man når disse tal? tak.
Tak Martin 😊
Madposten er oven i købet noget højere, end den har været tidligere 😂 Jeg betaler 400 kr. for frokost på arbejdet, spiser sjældent ude og laver gerne store portioner, der kan strække sig over flere dage. Men ja, det er inklusiv alt.
I forhold til de faste udgifter har jeg et billigt mobilabonnement, to streaming tjenester, medlem af en a-kasse, men ikke fagforening og en billig forsikring igennem Undo, fordi mit behov er meget simpelt.
Min diverse post er meget høj i forhold til, hvad den plejer at være, fordi jeg det sidste års tid har brugt en del penge på psykolog. Men generelt køber jeg ikke ret meget nyt tøj, elektronik eller lignende, så derfor er den normalt ret lav. Det sidste år har været anderledes, fordi jeg er blevet skilt og mit liv er blevet vendt på hovedet i forhold til tidligere. Jeg skal nok gå lidt mere i dybden med at holde udgifterne lave, når jeg lige har fået styr på nogle flere ting henover sommeren.
/Sune
Hej Sune
Når du opgør din portefølje/formue, er det så korrekt forstået, at det er en blanding af før- og efter-skat?
Generelt synes jeg tit i FIRE-miljøer, at en formue bliver opgjort til ét tal, hvor det er svært at blive klog på, om det er før eller efter skat. Eksempelvis:
– Aktiesparekontoen er efter skat (pga. lagerbeskatning)
– Pension er før skat
– Aktier er blandet før og efter skat (kurstigninger er før skat)
– Kontanter er efter skat
Kan du følge, hvad jeg mener?
Det kunne være rart med to beløb. Formuen før skat og formuen efter skat (estimeret).
Hej Peter,
Ja, det er en blanding for andet er nærmest umuligt.
Jeg aner jo ikke, hvad min skat af min pension bliver den dag, jeg skal have den udbetalt. Som nok bliver om lige i underkanten af 40 år 😊
I forhold til formue er det bare sådan det er. Dér, hvor man skal være rigtig opmærksom på den slags, er, når der beregnes afkast, da det kan gøres på flere måder. Men det er lidt en anden snak.
Skatten på aktier er jo heller ikke så simpel. Sælger jeg det hele nu, vil en stor del af afkastet blive beskattet med 42%, men sådan bliver det jo ikke i realiteten, fordi jeg ikke kommer til at sælge det hele på én gang.
/Sune